Czy prawie miesięczna (zbierana 28 czerwca) gęstwa z pszenicznego (3 szarża płynnych wyeast 3068 weihenstephan weizen) może być użyta jeszcze raz. Pachnie i wygląda ładnie, ale czytam na wiki.piwo.org że bezpieczny okres przechowywania gęstwy dla piw pszenicznych wynosi zaledwie 1-2 tygodnie. Nie wiem więc, czy warzyć, czy dać sobie spokój?
Gęstwa z pszenicznego
Collapse
X
-
Robiłem próby z gęstwami do pszenicznych. Ostatnia w miarę udana, to gęstwa 3 pokolenie, ok pół roku trzymana w lodówce. Efekt nie był zły, charakter piwa oddany, w sumie byłem zadowolony, do czasu. Po ok trzech tygodniach piana w szkle zaczynała zanikać w błyskawicznym tempie, praktycznie po minucie nie było po niej śladu. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, więc winę widzę tylko w gęstwie. To był ostatni mój eksperyment z drożdżami do pszenicy. Jestem pewny, że lepiej użyć najtańszych suchych, ale świeżych, niż starej gęstwy z najlepszych.Życie zaczyna się po pierwszej warce :) -
Tylko że już zacząłem właśnie warzenie. Do wyboru mam właśnie tę gęstwę albo nijak pasujące do roggebiera (którego właśnie warzę) suche safale US05 i S04. No i moja gęstwa ma 25 dni a nie pół roku. Czasu na wahanie mam jeszcze kilka godzin.Comment
-
Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn
To ma 16% ekstr. i 8 % alk.
Ten...-
Channel: Niemcy
-
-
DDH Hazy IPA
16,5% ekstr.,
6,3% alk.
Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma
Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
Barwa - zabielona,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-08-21, 23:19 -
-
Już dawno nie byłem w tak nowym browarze, już działającym ale jeszcze przed premierą piw. Z Docentem planowaliśmy nawet wcześniejszą wizytę jednak Łukasz Śledziński (piwowar, od dwóch lat sędzia PSPD) zaproponował byśmy trochę poczekali aż piwa zakończą burzliwą fermentację i...
-
Channel: Browary polskie
2019-03-19, 04:45 -
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
-
Witajcie. Potzrzebuje na juz drozdze do przenicznwgo piwa bo moje jeszcze nie ruszyly a juz drugi dzien mija. Jestem z Opola.
-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment