Czy prawie miesięczna (zbierana 28 czerwca) gęstwa z pszenicznego (3 szarża płynnych wyeast 3068 weihenstephan weizen) może być użyta jeszcze raz. Pachnie i wygląda ładnie, ale czytam na wiki.piwo.org że bezpieczny okres przechowywania gęstwy dla piw pszenicznych wynosi zaledwie 1-2 tygodnie. Nie wiem więc, czy warzyć, czy dać sobie spokój?
Gęstwa z pszenicznego
Collapse
X
-
Robiłem próby z gęstwami do pszenicznych. Ostatnia w miarę udana, to gęstwa 3 pokolenie, ok pół roku trzymana w lodówce. Efekt nie był zły, charakter piwa oddany, w sumie byłem zadowolony, do czasu. Po ok trzech tygodniach piana w szkle zaczynała zanikać w błyskawicznym tempie, praktycznie po minucie nie było po niej śladu. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, więc winę widzę tylko w gęstwie. To był ostatni mój eksperyment z drożdżami do pszenicy. Jestem pewny, że lepiej użyć najtańszych suchych, ale świeżych, niż starej gęstwy z najlepszych.Życie zaczyna się po pierwszej warce :)
-
-
Tylko że już zacząłem właśnie warzenie. Do wyboru mam właśnie tę gęstwę albo nijak pasujące do roggebiera (którego właśnie warzę) suche safale US05 i S04. No i moja gęstwa ma 25 dni a nie pół roku. Czasu na wahanie mam jeszcze kilka godzin.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacekan Wyświetlenie odpowiedziPo ok trzech tygodniach piana w szkle zaczynała zanikać w błyskawicznym tempie, praktycznie po minucie nie było po niej śladu. Nigdy z czymś takim się nie spotkałem, więc winę widzę tylko w gęstwie.
Comment
-
Comment