Witam, czy można jakoś przetestować, sprawdzić gęstwę czy nadaje się aby ruszyć z fermentacją? pytam bo moja gęstwa z drożdży Fermentis Safale S-04 przechowywana jest już około 3 tygodnie i nie wiem czy to nie za długo. Oczywiście gęstwa była zapakowana do sterylnego słoika i przechowuję ją w lodówce. Dzięki za odpowiedzi.
Test gęstwy?
Collapse
X
-
Dokładnie, a przed zadaniem przemyj je. Druga sprawa zrób starter to chyba jedyny sposób na sprawdzenie czy nic się z drożdżami nie podziało. Jednakże kilka tygodni, sterylny słoik, lodówka dają 99% szanse, że wszystko jest ok, zwłaszcza jak warka z której pochodzą wyszła w porządku.Comment
-
Słoik najprawdopodobniej nie był sterylny, warunki też nie. To, że drożdże są żywe nie znaczy, że są w najlepszej kondycji. Zainasheff podaje w książce dwa tygodnie jako maksymalny czas przechowywania, Dagome to stosuje i widać efekty.
To czy robimy starter zależy głownie od tego ile mamy drożdży.Ostatnia zmiana dokonana przez Marcin_wc; 2014-07-29, 07:08.Comment
-
Gęstwa też nie. Najlepiej było ją od razu wylać, bo wszyscy od tego zginiemy!
Nie siej paniki, Zainasheff ma płacone przez White Labs od każdej fiolki, wiadomo co będzie mówił.Comment
-
Dagome jest z Jowisza, oddycha czystym metanem, pije rtęć i zagryza bazaltem. Jego bym nie mieszał w sprawy śmiertelników, zwłaszcza jak nie celujesz w Grand Championa.
Amerykanie zbieranie gęstwy uważają za coś w stylu wyjadania ze śmietników, w większości.Comment
-
Comment
-
Jeśli udzielasz porad, to pisz konkretne, jak jest, a nie jakieś zaklęcia i mity. W tym przypadku powinieneś napisać: gęstwa może mieć kilka miesięcy, ale autorytet zaleca wykorzystanie w ciągu dwóch tygodni, ponieważ im dłużej stoi, w tym gorszej kondycji (cokolwiek to znaczy) są drożdże.Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2014-07-29, 08:09.Comment
-
Jak masz po jednej warce litrowy słoik gęstwy, to nie ma niebezpieczeństwa zbyt małej ilości drożdży.
Nie myślisz i piszesz bzdety. Nie wiesz, co kto ma i jak mu to działa, powielasz jedynie bezmyślnie zaklęcia z książek, nie próbując ich w ogóle odnieść do indywidualnych warunków.Comment
-
Ja pisałem o dzieleniu saszetki w której jest 10g, a Ty mi piszesz o litrowym słoiku gęstwy.
Właśnie staram się myśleć o indywidualnych potrzebach i dlatego uważam, że jeśli początkujący piwowar ma jakiekolwiek wątpliwości, to powinien kupić nową saszetkę suchych drożdży.
Piszę o praktyce lepszych ode mnie, którą również sam stosuję.Comment
Related Topics
Collapse
-
Browar z Badenii-Wirtembergii, który lata temu miał pszenicznego koźlaka na rynku polskim pod tą marką:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...warmia-tarczyn
To ma 16% ekstr. i 8 % alk.
Ten...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam
To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
DDH Hazy IPA
16,5% ekstr.,
6,3% alk.
Chmiele: Nelson Sauvin i Enigma
Aromat - winogrona, tropikalne owoce , ale bez specjalnej wyrazistości, trochę plącze się kokos.
Piana - średnia, niezbyt trwała, szczątkowy kożuszek na dłużej
Barwa - zabielona,...-
Channel: Piwo - konkretnie
2022-08-21, 23:19 -
-
Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie....
-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment