Witam, czy można jakoś przetestować, sprawdzić gęstwę czy nadaje się aby ruszyć z fermentacją? pytam bo moja gęstwa z drożdży Fermentis Safale S-04 przechowywana jest już około 3 tygodnie i nie wiem czy to nie za długo. Oczywiście gęstwa była zapakowana do sterylnego słoika i przechowuję ją w lodówce. Dzięki za odpowiedzi.
Test gęstwy?
Collapse
X
-
Dokładnie, a przed zadaniem przemyj je. Druga sprawa zrób starter to chyba jedyny sposób na sprawdzenie czy nic się z drożdżami nie podziało. Jednakże kilka tygodni, sterylny słoik, lodówka dają 99% szanse, że wszystko jest ok, zwłaszcza jak warka z której pochodzą wyszła w porządku.
Comment
-
-
Słoik najprawdopodobniej nie był sterylny, warunki też nie. To, że drożdże są żywe nie znaczy, że są w najlepszej kondycji. Zainasheff podaje w książce dwa tygodnie jako maksymalny czas przechowywania, Dagome to stosuje i widać efekty.
To czy robimy starter zależy głownie od tego ile mamy drożdży.Last edited by Marcin_wc; 2014-07-29, 07:08.
Comment
-
-
Gęstwa też nie. Najlepiej było ją od razu wylać, bo wszyscy od tego zginiemy!
Nie siej paniki, Zainasheff ma płacone przez White Labs od każdej fiolki, wiadomo co będzie mówił.
Comment
-
-
Dagome jest z Jowisza, oddycha czystym metanem, pije rtęć i zagryza bazaltem. Jego bym nie mieszał w sprawy śmiertelników, zwłaszcza jak nie celujesz w Grand Championa.
Amerykanie zbieranie gęstwy uważają za coś w stylu wyjadania ze śmietników, w większości.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda Wyświetlenie odpowiedziAmerykanie zbieranie gęstwy uważają za coś w stylu wyjadania ze śmietników, w większości.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedziJednak trzymanie gęstw po pół roku, czy dzielenie saszetki na czworo może nie jest wyjadaniem ze śmietnika, ale na pewno jest mocno rasowe.
Jeśli udzielasz porad, to pisz konkretne, jak jest, a nie jakieś zaklęcia i mity. W tym przypadku powinieneś napisać: gęstwa może mieć kilka miesięcy, ale autorytet zaleca wykorzystanie w ciągu dwóch tygodni, ponieważ im dłużej stoi, w tym gorszej kondycji (cokolwiek to znaczy) są drożdże.Last edited by Krzysiu; 2014-07-29, 08:09.
Comment
-
-
Jak masz po jednej warce litrowy słoik gęstwy, to nie ma niebezpieczeństwa zbyt małej ilości drożdży.
Nie myślisz i piszesz bzdety. Nie wiesz, co kto ma i jak mu to działa, powielasz jedynie bezmyślnie zaklęcia z książek, nie próbując ich w ogóle odnieść do indywidualnych warunków.
Comment
-
-
Ja pisałem o dzieleniu saszetki w której jest 10g, a Ty mi piszesz o litrowym słoiku gęstwy.
Właśnie staram się myśleć o indywidualnych potrzebach i dlatego uważam, że jeśli początkujący piwowar ma jakiekolwiek wątpliwości, to powinien kupić nową saszetkę suchych drożdży.
Piszę o praktyce lepszych ode mnie, którą również sam stosuję.
Comment
-
Comment