Przedwczoraj pierwsza warka!

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • p0p0
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.07
    • 35

    Przedwczoraj pierwsza warka!

    Witam wszystkich forumowiczów!

    Moim pierwszym piwem będzie IPA z brewkit'a Coopera.
    Moje "modyfikacje" co do instrukcji to dolanie wody z kranu przefiltrowanej przez Britę, oraz zadanie drożdży przy 26*C. Fermentacja ruszyła z kopyta po 1-2h. Temperatura utrzymuje się w ciągu dnia na 25*C w nocy trochę mniej. Liczyłem szczerze na niższe temperatury.
    Nie spodziewam się kosmosu, ale jest lekki stres czy nie dojdzie do infekcji itp.
    Nie mam pomiaru BLG bo zamiast cukromierza dostałem alkoholomierz. Zamówiłem już nowy.
    Zastanawiam się czy poczekać pełnego tygodnia i zlać piwo do butelek, a te włożyć do lodówki, oczywiście jeszcze ocenie BLG.
    Miało być zlewanie na cichą i chmielenie na zimno, ale przy tych temperaturach chyba szkoda chmielu.

    Generalnie dużo się nauczyłem przez te 2 dni, czego nie było na filmikach z yt - np. chłodzenie brzeczki w wannie w lato nie jest takie proste
    Ostatnia zmiana dokonana przez p0p0; 2014-07-27, 19:24.
  • p0p0
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.07
    • 35

    #2
    Wpadłem na pomysł chłodzenia fermentora mokrą koszulką t-shirt zanurzoną w wodzie, planuję wypróbować.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19275

      #3
      Matko! Nie wymyślaj świata na nowo...

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        No tak, filmiki z jutuba. To wszystko tłumaczy.

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23977

          #5
          Dalibyście człowiekowi kilka wskazówek praktycznych na początek

          Jeśli nie mierzyłeś początkowego BLG to tak do końca nie wiesz jakiego końcowego BLG się spodziewać, więc rozsądnie by było dłużej potrzymać na burzliwej lub nie rezygnować z cichej.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          • pizmak666
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2006.12
            • 1905

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiu Wyświetlenie odpowiedzi
            No tak, filmiki z jutuba. To wszystko tłumaczy.
            Krzysiu, na piwnym vlogu (tym od granatów) w komentarzach można przeczytać, że gotowanie przed monitorem komputera ma przyszłość. Dwóch osobników po takim szkoleniu zostało piwowarami w jakiś browarach restauracyjnych...
            „Wam kury szczać prowadzić, a nie politykę robić”

            "Pamiętaj, że piwo, które nawarzysz inni pić będą-nawarzone zatem winno być więcej niż dobre".

            Nie jestem certyfikowanym sędzią PSPD.

            Comment

            • p0p0
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.07
              • 35

              #7
              Najszybciej uczymy się na błędach, a osobiście najlepiej przyswajam informacje audiowizualne, chociaż oczywiście nie obeszło się bez czytania.

              Koszulka obniżyła temperaturę o 3 stopnie, więc uznaję to za dobry sposób. Fermentacja jakby zelżała, ciśnienie w fermentorze nie za wysokie ale jest.

              W instrukcji jest napisane:

              Fermentacja zakończy się po 4-6 dniach... bulgotanie powinno ustać... cukromierz powinien wskazywać 1blg... jak najszybciej przelej piwo żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo zakażenia.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p0p0 Wyświetlenie odpowiedzi
                W instrukcji jest napisane:

                Fermentacja zakończy się po 4-6 dniach... bulgotanie powinno ustać... cukromierz powinien wskazywać 1blg... jak najszybciej przelej piwo żeby zmniejszyć prawdopodobieństwo zakażenia.
                W tej temp to po 1-2 dniach, na ten 1 blg to możesz sie nie doczekać i ostatnie to cytat miesiąca
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pizmak666 Wyświetlenie odpowiedzi
                  Krzysiu, na piwnym vlogu (tym od granatów) w komentarzach można przeczytać, że gotowanie przed monitorem komputera ma przyszłość. Dwóch osobników po takim szkoleniu zostało piwowarami w jakiś browarach restauracyjnych...
                  Pozostaje mi pogratulować właścicielom tychże browarów odwagi i optymizmu.

                  Comment

                  • p0p0
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.07
                    • 35

                    #10
                    Żeby dodać dramatyzmu (postów) wznowiła się po przerwie fermentacja (ciśnienie w fermentorze) czyżby infekcja?

                    Comment

                    • p0p0
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.07
                      • 35

                      #11
                      Dzień 7: Pomiar cukru wynosi jakieś 1BLG, barwa bursztynowa, zapach lekko wyczuwalny, w smaku mało wyraziste, goryczka jest "ale mogła by być większa". Zdecydowanie przelewam na cichą i dodaję 50g Citry na aromat.
                      Attached Files
                      Ostatnia zmiana dokonana przez p0p0; 2014-08-01, 15:10.

                      Comment

                      • p0p0
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.07
                        • 35

                        #12
                        Piwko rozlane zostało dzisiaj do butelek, wyszło 41 powodów do radości. Pięknie pachnie, jest goryczka, czego więcej chcieć. Dodałem 100g glukozy do refermentacji.

                        Comment

                        • amorph
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.06
                          • 89

                          #13
                          Wg mnie za szybko poszło w butelki i za mało glukozy do refermentacji

                          Comment

                          • p0p0
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.07
                            • 35

                            #14
                            Też wydaje mi się mało, ale tak wyszło z kalkulatora: 20L, temp 22C, corn sugar



                            Pierwszy powód tak wczesnego butelkowania to brak cierpliwości, a drugi to jak wyczytałem zmniejszenie aromatu chmielu na zimno wraz z dłuższym trzymaniem w fermentorze. Były jakieś badania w których wyszło, że najlepszy aromat miało piwo po 1 dniu chmielenia na zimno.

                            Publikacja jeszcze nie wyszła ale przeczytałem to tu:
                            OSU tests IH pellets vs Cones for aroma intensity and oil extraction rates OK. OK. You want more aroma. Do you dry hop with whole cone ho...


                            Po przelaniu na cichą drożdże się obudziły i znowu fermentowały, tak, że pachniało w pomieszczeniu chmielem. Może warto było przeczekać ten zryw i później dodać chmiel.
                            Ostatnia zmiana dokonana przez p0p0; 2014-08-08, 14:25.

                            Comment

                            • p0p0
                              Kapral Kuflowy Chlupacz
                              • 2014.07
                              • 35

                              #15
                              Test ostatniego piwa z pierwszej skrzynki.

                              Barwa: Ciemno-bursztynowa, lekko mętne
                              Piana: Cienko pęcherzykowa lecz nietrwała, tworzy lacing
                              Aromat: Aromat zanika coraz bardziej, w drugim tygodniu było wyraźnie czuć chmiel
                              Wysycenie: Średnio-niskie, ale przy tym stylu to raczej nie wada. Poza tym jest bardziej pijalne.
                              Smak: Goryczka na średnio wysokim poziomi, mocno chmielowy smak, czuć amerykański chmiel chociaż przy 50g na 23L spodziewałem się większego kopa.

                              Z ciekawostek napiszę, że w jednym piwie wyczułem siarkę (cebula, czosnek) oraz kukurydzę.. od razu pomyślałem, że to DMS. Ta butelka była zlewana jako ostatnia i dostało się do niej trochę chmielin, może przez to.

                              Ogólnie jestem bardzo zadowolony i będę kontynuował to hobby
                              Attached Files
                              Ostatnia zmiana dokonana przez p0p0; 2014-09-08, 22:47.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X