Sposób na osad z drożdży

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • azydek
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 5

    Sposób na osad z drożdży

    Witam.

    Pierwsza warka z puchy - Coopers Draught - burzliwa 6-7dni - następnie delikatnie zdekantowane do drugiego fermentatora z kranikiem. Dodałem glukozę i w butelki.
    Rozlewane piwo było mętne, mało klarowne. Na dnie osad i drożdżowy posmak.

    W tej chwili kończy się f. burzliwa drugiej puchy Real Ale.
    Planuję przelać do drugiego fermentatora na cichą. Po cichej z powrotem do pierwszego fermentatora z kranikiem ale chciałbym te piwo przesączyć przez sączek laboratoryjny aby uzyskać jak najbardziej klarowne piwo przy butelkowaniu.

    Sączki mam więc proszę nie brać brać pod uwagę aspektu finansowego.

    Czy jak przesączę piwo to czy zajdzie re-fermentacja glukozy w butelce?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    dwa tygodnie cichej w niskiej temp. i będziesz miał mało osadu.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • azydek
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 5

      #3
      W chwili obecnej to temp. w piwnicy to 21C.

      Czyli przelać do drugiego fermentatora i czekać 2 tyg i butelkować?

      W sumie to można by było w ogóle darować sobie cichą i po burzliwej przesączyć piwko i do butelek.

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Filtrowanie przez sączek to wyjątkowo upierdliwy sposób zepsucia piwa.
        - sączki będą się czybko zaklejać osadem i będziesz się siekał, że nic nie leci.
        - piwo będzie intensywnie natleniane i narażone na infekcje.
        Nie bez powodu nikt tego nie stosuje.

        Comment

        • azydek
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.06
          • 5

          #5
          Ok. Czyli nic nie przesączam.

          Dziś przelałem na cichą i za 7 dni planuję rozlewanie do butelek.

          Dziękuję.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X