Kupiłem zestaw surowców na witbiera i nie za bardzo wiem jak się do niego zabrać. W instrukcji nie jest zbyt jasno napisane jak powinno przebiegać zacieranie.
Oto skład:
słód pilzneński 2 kg
pszenica niesłodowana 1,8 kg
płatki owsiane 0,4 kg
Czy ze względu na obecność pszenicy niesłodowanej powinienem przeprowadzić kleikowanie? W opisie przygotowanie nic o tym nie ma.
"Wsypujemy śrutę słodów oraz pszenicy niesłodowanej i płatków owsianych do wody o temp. 66°C. Temperatura powinna się ustabilizować na 63-61°C. Przetrzymujemy zacier w tym zakresie temperaturowym przez 30'. Następnie podgrzewamy do temperatury 73-71°C, utrzymujemy przez 40' i przeprowadzamy próbę jodową." - to tak w skrócie instrukcja z CP.
Płatki owsiane są błyskawiczne więc kleikowania nie wymagają.
Mam postępować według tej instrukcji, czy przeprowadzić to w inny sposób?
Oto skład:
słód pilzneński 2 kg
pszenica niesłodowana 1,8 kg
płatki owsiane 0,4 kg
Czy ze względu na obecność pszenicy niesłodowanej powinienem przeprowadzić kleikowanie? W opisie przygotowanie nic o tym nie ma.
"Wsypujemy śrutę słodów oraz pszenicy niesłodowanej i płatków owsianych do wody o temp. 66°C. Temperatura powinna się ustabilizować na 63-61°C. Przetrzymujemy zacier w tym zakresie temperaturowym przez 30'. Następnie podgrzewamy do temperatury 73-71°C, utrzymujemy przez 40' i przeprowadzamy próbę jodową." - to tak w skrócie instrukcja z CP.
Płatki owsiane są błyskawiczne więc kleikowania nie wymagają.
Mam postępować według tej instrukcji, czy przeprowadzić to w inny sposób?
Comment