Pierwsza warka - Kolsch

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Baniok
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 4

    #1

    Pierwsza warka - Kolsch

    Przedwczoraj butelkowałem moje pierwsze piwo (z zacieraniem, zestaw z Centrum Piwowarstwa). Padło na Kolscha. Na razie stoi sobie w pokoju, za dzień lub dwa wyniosę do piwnicy. Nie mam możliwości trzymania go w około 10 stopniach, więc będzie leżało w wyższej temperaturze, no ale nic na to nie poradzę.

    Odlałem sobie pół szklanki i stwierdziłem, że ma taki lekko kwaskowy posmak i cały czas się zastanawiam czy to efekt jakiegoś błędu czy po prostu charakter piwa. Zawartość pszenicznego słodu chyba może wskazywać na lekką kwaskowatość, prawda? Do dezynfekcji się przykładałem dość solidnie. Też wydaje mi się, że rozumiem aspekty warzenia piwa, bo akurat się trafiło, że mam chemiczne wykształcenie, więc takie operacje są mi po prostu znane, więc raczej nie spieprzyłem niczego.

    Przy degustacji napatoczył mi się brat trzymający w ręku Łomżę Niefiltrowaną i muszę powiedzieć, że piwo, które z niewielu dostępnych w zwykłych sklepach jeszcze nadaje się jakoś do wypicia, przy tym moim smakuje jakby było rozcieńczone wodą gdzieś w 50%

    Jak ten miesiąc w butelkach (ciekawe czy wytrzymam) wpłynie na smak piwa? Kwaskowy posmak raczej zwiększy się czy zmniejszy? Co z goryczką? A i tak największe nadzieje pokładam w nagazowaniu, bo niegazowane piwo, to mi nie leży i już
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19292

    #2
    Robiliśmy (chyba taki) Koelsh z CP na warsztatach w Białej Podlaskiej. Kwaśne, czy kwaskowe nie było. Owszem temperatura fermentacji górniakowa, ale w dolnym zakresie i wymagane lagerowanie, czyli jednak niskie temperatury, a nie temp. domowa w lipcu.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • darekd
      Früh [Schreckenskammer], Kölsch
      darekd
      Schreckenskammer to dawny koloński browar, którego historia sięgać ma średniowiecza a kres przynosi II wojna, kiedy budynek browaru uległ zniszczeniu w wyniku alianckich nalotów. Na jego miejscu powstał dworzec autobusowy. Przedwojenni właściciele otrzymali nieruchomość w innym miejscu,...
      2021-12-02, 23:25
    • Javox
      Northern Monk, House of the Trembling Madness
      Javox
      Piwo w stylu Kölsch z alko 5.0%

      Dodatki agawy i brzoskwini.

      Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - złoto.
      Aromat - cytrusy cukierkowe.
      Smak - słodkawe, cytrusy, cukierkowe aromaty,...
      2025-01-17, 17:33
    • bastion
      Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
      bastion
      Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
      2025-01-10, 21:09
    • kloss
      Crazy Carabao Brewing, Kalinga Kölsch
      kloss
      Alkohol 4,5%, butelka 330ml.
      Piana umiarkowana, ale dość trwała, barwa słomkowa.
      W smaku dominuje goryczka o ziołowym charakterze, przywodzącym mi na myśl piołun.
      Nie wyczułem żadnych nut kwiatowo-owocowych, które powinny być w kölschu. W zasadzie oprócz tej goryczki...
      2019-11-28, 13:09
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...