Nalot na brzeczce

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • scotchie
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.04
    • 1

    #1

    Nalot na brzeczce

    Hej,
    po fermentacji cichej na powierzchni brzeczki pojawił się osad ze zdjęcia. Czy jest to zakażenie? Co z tym fantem zrobić? Zapach jest mocno alkoholowy, ale nie octowy.
    Attached Files
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Słabe zdjęcie, przydałoby się zbliżenie. Mam wrażenie, że to infekcja.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
      dadek
      Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
      2025-01-12, 18:42
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • pietrus96
      Osad w butelkach
      pietrus96
      Cześć,
      dawno nie warzyłem jednak planuję coś upichcić. Powoli się przygotowując znowu wróciłem do tematu który mnie nurtuje od dłuższego czasu. Mianowicie czystość butelek do których rozlewane jest piwo. Mianowicie chyba jak każdy piwowar korzystam powtórnie z butelek z piw które...
      2024-01-13, 20:24
    • m2200
      Drożdże fermentis s 33 - czapa drożdżowa na brzeczce.
      m2200
      Drodzy doświadczeni piwowarzy!

      Uwarzyłem pale ale'a (12 BLG) single hopa. Użyłem drożdży fermentis s 33 (w recepturze były drożdże płynne, których nie używam, zajrzałem do tabeli z zamiennikami- "sucharami" i widniały tam właśnie s 33). Po miesiącu fermentacji...
      2018-04-17, 14:25
    • Kwachu1444
      Nalot w fermentorze
      Kwachu1444
      Witam,

      Zabrałem się w listopadzie za piwo imbirowe ciemne z ekstraktów. Ekstrakty były ciemny, pale ale i troszeczkę karmelowego. BLG początkowe 13 drożdże S04 chmiel Nugget no i sam dodatek 60g imbiru.
      Na początku byłem zaniepokojony smakiem bo imbir dawał po nosie że...
      2017-12-26, 19:34
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...