Pierwsze warzenie - sprzęt

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • gebruiker
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.01
    • 187

Pierwsze warzenie - sprzęt

Planuję rozpocząć w tym miesiącu warzenie piwa. Chciałbym poprosić doświadczonych kolegów o poradę - jaki sprzęt mam zakupić na start. Cena jest mało ważna. Do tej pory orientowałem się tylko w dostępności chmieli w polskich sklepach internetowych. Reasumując - czego potrzebuję, aby uwarzyć piwo w domu, myślę, że z zacieraniem na początek, brewkity odpadają. Wiem , że mógłbym dokładnie przejrzeć forum i pewnie znalazłbym odpowiedzi, ale ostatnio mam bardzo mało czasu, dlatego proszę Was o radę.
    Dziękuje z góry za odpowiedzi, jak również za brak tak zwanego "hejtu", o ile komuś przyjdzie on do głowy.
  • EzEt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.03
    • 156

Przejrzyj sobie oferty sklepów z akcesoriami piwowarskimi w zakresie oferowanych zestawów; tam z reguły jest wszystko czego potrzebujesz na start i nie wychodzi drożej niż gdybyś kupił wszystko osobno. Zwróć uwagę aby w zestawie była kapslownica greta albo inna tego typu bo z prostszymi modelami "młotkowymi" ponoć bywają problemy. Filtrator z oplotu też jest bardzo przydatny. Warto również od razu kupić sobie dłuższy wężyk igielitowy. Do tego jakiś zestaw surowców na start, np. pale ale albo stout i można zaczynać. Ja kupiłem zestaw w Centrum Piwowarstwa.

Oprócz tego garnek 30l.

Przeglądania forum raczej nie unikniesz, bo warto zgłebić proces warzenia przed przystąpieniem do działania.
    https://www.facebook.com/browarbaluty/

Comment

Przetwarzanie...
    X