Piwo z brewkitu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • radrad
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 9

    Piwo z brewkitu

    Witam!
    Jestem tu nowy wiec prosze o wyrozumialosc.
    Dostalem w prezencie zestaw do robienia piwa wszystko zrobilem jak w instrukcji a wiec woda cukier brewkit i na koncu drozdze minelo 3 dni i zadnej fermentacji.
    Zestaw copers drozdze dodalem w temperaturze 27stopni potem wzroslo do 30 na drugi dzien wynioslem do piwnicy 22stopnie czy zabilem drozdze co robic wylac czy na nowo dodac drozdze prosze o pomoc
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Bardzo wysoka temp ale drożdży nie zabije, może już przefermentowało?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • radrad
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.08
      • 9

      #3
      A czy po tej fermentacji powinno miec jakis alkohol bo mierzylem i ma zero.

      Comment

      • amorph
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.06
        • 89

        #4
        Jak mierzyleś ten alkohol? Jeśli nie złapałeś infekcji to piwo będzie się nadawało do wypicia jakieś 4-6 tygodni po butelkowaniu. Cukier i taka temperatura na pewno sprawią że bedzie bardzo wytrawne, dość gorzkie i wodniste. Moje pierwsze piwo takie było.

        Polecam przejsc na zacieranie. Wiecej z tym frajdy, lepszy efekt i polowa kosztów.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19275

          #5
          Powinno się zakazać sprzedawać brewkitów z informacją o dodawaniu cukru. I koniecznie powinien być tam zapis o czytaniu czegoś poza tą instrukcją Niekoniecznie CKM.

          Z brewkita czy z ekstraktu słodowego da się zrobić fajne piwa, ale trzeba przestrzegać kilku podstawowych zasad. Temperatura fermentacji sprawiła, że jest po fermentacji.

          Comment

          • radrad
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.08
            • 9

            #6
            Alkohol mierzylem specjalnym alkoholomierzem a czemu w rurce nie bulgotalo to co teraz poczekac zlac na cicha i butelkowac

            Comment

            • radrad
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.08
              • 9

              #7
              Amorph a moglbys napisac jak ty zacierasz i podac co potrzeba

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radrad Wyświetlenie odpowiedzi
                Alkohol mierzylem specjalnym alkoholomierzem a czemu w rurce nie bulgotalo to co teraz poczekac zlac na cicha i butelkowac
                Może masz źle skalibrowaną rurkę?
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • radrad
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.08
                  • 9

                  #9
                  Co znaczy zle skalibrowana a lepsza plastikowa czy szklana

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19275

                    #10
                    Nie wiem jakim alkoholomierzem, ale miałem dwa (jeden do mierzenia alk. w młodych winach - było w zestawie winiarskim) i żadnym nie da się zmierzyć alk. w piwie. Za małe stężenie, zbyt dużo frakcji wpływających na odczyt. Jeśli temperatura jest poniżej 20 stopni to potrzymaj jeszcze do całkowitego wyklarowania i zlej do butelek. Jak na pierwszy raz to jest nieźle, jeśli piwo wyjdzie bez infekcji.

                    Comment

                    • amorph
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.06
                      • 89

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika radrad Wyświetlenie odpowiedzi
                      Amorph a moglbys napisac jak ty zacierasz i podac co potrzeba


                      W tym linku masz praktycznie wszystko odnośnie sprzętu. Zajrzyj tez tutaj: http://www.wiki.piwo.org/Strona_główna

                      Comment

                      • radrad
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.08
                        • 9

                        #12
                        Dzieki amorph

                        Comment

                        • amorph
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.06
                          • 89

                          #13
                          Dla mnie największym problemem był garnek bo szkoda wydać 400 pln na cos co używasz raz w miesiącu. Ja akurat pożyczam sobie z restauracji Wujka i oddałam kilka butelek z każdej warki.

                          Comment

                          • radrad
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.08
                            • 9

                            #14
                            A jezeli o brewkity to jakie polecacie

                            Comment

                            • radrad
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.08
                              • 9

                              #15
                              I jeszcze jedno pytanie jak poznac ze piwo ma infekcje

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X