Kilka pytań do pierwszego brewkitu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • borygo20
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 10

    #16
    Spokojnie, akurat naleze do tych cierpliwych Nie mam mozliwosci zrobic cichej fermentacji, wiec w czwartek (to bedzie 7 dzien) piwo poleci do butelek. Jaka wartosci blg powinna byc po fermentacji burzliwej? Co zrobic gdy wyjdzie za duza?

    Comment

    • amorph
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.06
      • 89

      #17
      Jak jesteś cierpliwy to poczekaj jeszcze tydzien. Mozesz zrobic cicha bez dekantacji.

      Comment

      • borygo20
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.08
        • 10

        #18
        Super! To właśnie tak zrobię.
        Czy na fermentację cichą zostawić fermentator w misie z wodą i nadal je schładzać czy (siódmego dnia) mogę go już postawić tak abym miał potem wygodnie rozlewać je do butelek?
        Zwrócić na coś szczególnego uwagę podczas fermentacji cichej?

        Comment

        • amorph
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.06
          • 89

          #19
          Ja teraz robiłem tak że pod koniec cichej dałem sobie do cieplejszego pomieszczenia (20') zeby drozdze dojadly. Dzien przed rozlewem dalem do piwnicy (15') i wstawilem fermentor do bali z woda i lodem. Takie schlodzenie przed rozlewem sprawilo ze cala piana zniknela i chmieliny opadly na samo dno. Jesli na powierzchni piwa nic nie masz to nie musisz schladzac przed rozlewem. Po butelkowaniu zostawiam tydzien w (20') a pozniej do piwnicy :-).

          Comment

          • borygo20
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.08
            • 10

            #20
            Hmmm tylko u mnie jest ten problem, ze w piwnicy mam okolo 21 stopni. Fermentator moge wniesc do pomieszczenia gdzie jest z 24stopnie (ale to chyba za duzo) a przed samym rozlaniem znow do misy z woda (i lodem).. Chyba przez kolejny tydzien bede chlodzil brzeczke do 20 stopni, a dzien przed rozlaniem dorzuce lodu do misy...

            Comment

            • gobong
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2005.04
              • 658

              #21
              Nie wiem o co chodzi z tym obniżaniem temperatury na 1 dzień. Chcesz mieć zimno? Kup worki na śmieci takie ogromne, aby zmieścił się fermentor, są takie bo kupuje i używam z tasiemka do zawiązanie, wcześniej zamroź w zamrażarce kilka butelek po wodach, takich 1,5 litra , oczywiście pełnych z kranówką.Wsadź fermentor tak do 3-4 worków. Wsadź razem z nim tak ze 4 butelki z lodem, pierwszego dnia wymieniaj co parę godzin, aż się ochłodzi wszystko, potem tak 2 razy dziennie zmiana tak z 4-5 butelek.Każdy worek zawiązuj osobno aby tworzyć między workami warstwę powietrza. To jest taki prosty termos. Udaje się latem obniżyć temperaturę nawet o 10 stopni, a zimą podnieść. Trochę zachodu to wymaga, ale sprawdza się.
              Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2014-08-12, 21:21.

              Comment

              • anteks
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.08
                • 10788

                #22
                Jak sie nie ma warunków to latem nie warzymy
                Mniej książków więcej piwa

                Comment

                • borygo20
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2014.08
                  • 10

                  #23
                  OK, przez ostatnie kilka dni schładzałem brzeczkę i jej temperatura wynosiła ~10*C. Jutro mam zamiar butelkować, a do refermentacji użyję glukozy. Jako, że nie mam możliwości zrobienia "syropu" i wymieszania go w fermentorze będę wsypywał wymaganą ilość do każdej pojedynczej butelki.
                  Czy 4,6g glukozy starczy na butelkę?

                  Jaki gatunek piwa jest odpowiednikiem Australian Lager w tym kalkulatorze http://hbd.org/cgi-bin/recipator/rec...l?10836364#tag?

                  Comment

                  • amorph
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.06
                    • 89

                    #24
                    4,6g? Masz az taka dokladna wage i miarke? Wg mnie lepiej zrobić odpowiednia ilość syropu tak abyś jakąś łatwą do podziału ilość. Załóżmy że masz do rozlania 40 butelek 0,5. 4,6g*40= 184g. Wsypujesz ten cukier do naczynia z podziałką i uzupelniasz do 200ml wodą. Teraz bierzesz strzykawke 20ml i każdą strzykawką możesz sobie ładnie napełnić 4 butelki.

                    Comment

                    • anteks
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.08
                      • 10788

                      #25
                      Moim zdaniem dużo tego cukru
                      Mniej książków więcej piwa

                      Comment

                      • grekab
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2014.08
                        • 66

                        #26
                        Kupiłem Brew-Kita Coopersa Indian Pale Ale, 1 kg glukozy,1 kg suchego ekstraktu słodowego i jedną puszkę płynnego ekstraktu słodowego 1,7 kg. Rozumiem że do kita dodać sam ekstrakt słodowy płynny bez glukozy, czy tak ? Doradźcie
                        Młody piwowar

                        Comment

                        • gobong
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2005.04
                          • 658

                          #27
                          Nigdy nie warzyłem piwa z ekstraktów, jednak widząc że nikt nie śpieszy z odpowiedzią postaram się nie wprowadzić Cie w błąd, a może pomóc. Do brew-kita powinieneś mieć instrukcję. Warto przeczytać. Ja przeczytałem, właśnie teraz. Dodaj, jeśli chcesz piwo słabsze-1 kg suchego ekstraktu, jeśli mocniejsze 1,7 kg płynnego. Jeśli chcesz więcej piwa słabszego i lżej chmielonego to 1,7 ekstraktu płynnego i więcej wody. Tej opcji nie polecam. To ma być IPA, polecam opcje brew-kit +1,7 płynnego ekstraktu. Glukoza do refermantacji w butelkach. Reszta zgodnie z instrukcją. Ten kilogram suchego przyda się kiedy indziej.

                          Comment

                          • gobong
                            Kapitan Lagerowej Marynarki
                            • 2005.04
                            • 658

                            #28
                            Warzenie piwa - instrukcja ogólna dla brewkitów Coopers z linii Thomas Coopers Selection

                            Cały proces jest bardzo łatwy. Podstawowym, najważniejszym warunkiem powodzenia jest zachowanie jak najwyższej higieny.

                            Zamkniętą puszkę z ekstraktem wkładamy na 10 minut do naczynia (zlewu) z gorącą wodą (ma to na celu upłynnienie zawartości, co ułatwi nam jej wydobycie).
                            Do ok. 5 litrowego naczynia wsypujemy 1 kg cukru (cukier można zastąpić glukozą lub słodem), dolewamy 2 litry wrzącej wody i mieszamy aż do rozpuszczenia cukru, następnie dodajemy zawartość puszki i powtórnie dokładnie mieszamy.
                            Roztwór po wystudzeniu wlewamy do pojemnika fermentacyjnego lub balonu. Dodajemy 20 l letniej wody (dla lepszego smaku wodę można wcześniej przegotować lub użyć wody butelkowanej) i całość dokładnie mieszamy.
                            Końcowa temperatura nastawu powinna wynosić 21-27°C. Jeśli mieści się w tym przedziale należy wsypać zawarte w torebce drożdże suszone (uwaga: trzeba pamiętać, że temperatura powyżej 30°C zabije drożdże. W temperaturze poniżej 18°C fermentacja może w ogóle się nie rozpocząć). Po dodaniu drożdży wszystko dokładnie wymieszać i zamknąć otwór pojemnika (balonu) umieszczając w korku rurkę fermentacyjną.
                            Zalecana temperatura fermentacji: od 15 do 20 °C.
                            Okres pierwszej fermentacji (w naczyniu fermentacyjnym): ok. 7 dni.
                            Po 7 dniach, przed zlaniem piwa do butelek należy upewnić się, że fermentacja dobiegła końca (wyklucza to niebezpieczeństwo rozsadzenia butelek lub zbyt intensywną pienistość piwa). Sprawdzenie polega na potwierdzeniu, że na powierzchnię nie przedostają się bąbelki, a brzeczka zaczyna się klarować. Koniec fermentacji potwierdzić możemy cukromierzem (winomierzem); gdy wskazuje on 1 Blg pierwszą fermentację możemy uznać za zakończoną.
                            Rozlewając piwo, do każdej 0,5 litrowej butelki dodać 4 g cukru, do większych odpowiednio więcej – służy do tego miarka do cukru. Nie należy przekraczać powyższej ilości, gdyż może to spowodować rozsadzenie butelki, a piwo będzie zbyt musujące. Zaniżenie dawki cukru ograniczy pienistość piwa.
                            Za pomocą wężyka przelać piwo do butelek, nie naruszając osadu z dna pojemnika fermentacyjnego (przelewanie jest łatwiejsze z pojemników Biowin wyposażonych w kranik). Butelki podczas napełniania trzymamy lekko przechylone, co ograniczy pienienie się piwa. Butelki napełniamy tak, aby w szyjce pozostało ok. 5 cm wolnej przestrzeni. Po zakapslowaniu wymieszać cukier kilka razy przekręcając butelki.
                            Zakapslowane butelki umieścić na 4 dni w ciepłym pomieszczeniu o temperaturze ok. 20°C. Nie przechowywać w bezpośrednim nasłonecznieniu. Następnie przestawić piwo do chłodniejszego pomieszczenia ( ok. 15°C ) w celu sklarowania. Po rozlewie, w butelkach następuje tzw. druga fermentacja trwająca przynajmniej 12 dni.
                            Po ok. 2-3 tyg. piwo nadaje się do spożycia, pełnego smaku nabierze jednak po 2-3 miesiącach. Gotowe piwo można przechowywać w chłodnym miejscu nawet do 2 lat.
                            Podczas serwowania piwa należy uważać, aby nie zmącić drożdży zalegających na dnie butelek.
                            Smacznego!
                            To jakbyś nie miał instrukcji .

                            Comment

                            • gobong
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2005.04
                              • 658

                              #29
                              Drugi raz to samo . Powodzenia i fajnej zabawy w piwowara.
                              Ostatnia zmiana dokonana przez gobong; 2014-08-30, 21:59.

                              Comment

                              • grekab
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2014.08
                                • 66

                                #30
                                Bardzo dziękuję za pomoc . Instrukcja jest, ale po angielsku. To zrobię tak jak napisałeś. Pozdrawiam
                                Młody piwowar

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X