Pierwszy raz, zupelny amator

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pablocet
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 11

    Pierwszy raz, zupelny amator

    Kupilem zestaw Coopersa. Fermentacja ruszyla w tempreturze 25-27. Jednak moze i zrobilem blad, bo wyjechalem na 4 dni i zostawilem warke. Po powrocie wszystko wskazywalo na to, ze fermentacja ukonczona i piwo nawet mialo niezly zapach, jednak musialem sie wstrzymac jeden dzien z butelkowaniem.
    Dzisiaj zabutelkowalem piwo i kiedy je powachalem czuc kwasowatosc. Troche mi to podcielo skrzydla i z ciekowosci otworzylem jedna butelke po godzinie zeby upewnic sie co do tych zapachow, a piwo dostalo jescze gorszego fetoru. Teraz zastanwiam sie czy poczekac z miesiac i cos to moze zmieni, czy moze wszystko wylac i wziac sie od nowa....

    Dzieki z gory za podpowiedzi
  • iron
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.08
    • 6771

    #2
    Poczekaj 2-3 tygodnie i sprawdź - wylać zawsze zdążysz...
    bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
    Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
    Rock, Honor, Ojczyzna

    Comment

    • amorph
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.06
      • 89

      #3
      Dlaczego na forum zaglada sie dopiero jak sie cos spieprzy? Nie lepiej przygotowac sie do pierwszej warki? te temperatury fermentacji to straszna gorac

      Comment

      • pablocet
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.08
        • 11

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amorph Wyświetlenie odpowiedzi
        Dlaczego na forum zaglada sie dopiero jak sie cos spieprzy? Nie lepiej przygotowac sie do pierwszej warki? te temperatury fermentacji to straszna gorac
        Obejrzalem z 3 filmy na youtube, przeczytalem informacje zawarte w kicie, ale nikt nie zamieszcza informacji odnosnie niektorych szczegolowa

        Comment

        • leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pablocet Wyświetlenie odpowiedzi
          Obejrzalem z 3 filmy na youtube, przeczytalem informacje zawarte w kicie, ale nikt nie zamieszcza informacji odnosnie niektorych szczegolowa
          Na oglądaniu filmów daleko nie zajedziesz, nasza cywilizacja niby jest oparta na przekazie ustnym ale jednak ostatnie kilkadziesiąt lat to głównie słowo pisane
          Zanim zupełnie się to nie zmieni poczytaj stare wątki o warzeniu. Zajmie ci to dwa, trzy wieczory ale będziesz miał paletę informacji większą niż po obejrzeniu pierdyliarda przypadkowych filmików podsuniętych ci przez wyszukiwarki

          Comment

          • iron
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.08
            • 6771

            #6
            I po co tak się wyzłośliwiacie?
            Prawda taka jest, że temperatura była wysoka - fermentacja przebiegła szybko.
            Być może ta dzienna zwłoka z rozlaniem do butelek poskutkowała zepsuciem piwa. Ale zostaw je w butelkach na 2-3 tygodnie - jak będzie zepsute, to wylejesz.
            A zważywszy na oziębienie, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zrobić następne piwo, tylko tym razem bardziej je monitorować. Wszak jak połkniesz bakcyla, to i tak będziesz robił "na zakładkę" - jedno rozlane do butelek, następne robimy...
            bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
            Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
            Rock, Honor, Ojczyzna

            Comment

            • iron
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              🍼🍼
              • 2002.08
              • 6771

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amorph Wyświetlenie odpowiedzi
              Dlaczego na forum zaglada sie dopiero jak sie cos spieprzy? Nie lepiej przygotowac sie do pierwszej warki? te temperatury fermentacji to straszna gorac
              Oj tam gorąc - to na bank była górna fermentacja, więc w tych temperaturach przebiegła szybko i sprawnie - problemem mógł być jedynie brak dozoru.
              Nam piwo z brewkita przefermentowało w ciągu dwóch dni w temperaturze koło 30 Celsjuszów - było bardzo estrowe, co na ejla nie jest grzechem, ale i tak się wypiło ze smakiem - wszak to jedna z pierwszych warek była...

              P.S. A jak to pierwsze nie wyjdzie, to nie należy się zniechęcać, tylko poczytać, przemyśleć i działać dalej...
              bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
              Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
              Rock, Honor, Ojczyzna

              Comment

              • pablocet
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.08
                • 11

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika iron Wyświetlenie odpowiedzi
                Oj tam gorąc - to na bank była górna fermentacja, więc w tych temperaturach przebiegła szybko i sprawnie - problemem mógł być jedynie brak dozoru.
                Nam piwo z brewkita przefermentowało w ciągu dwóch dni w temperaturze koło 30 Celsjuszów - było bardzo estrowe, co na ejla nie jest grzechem, ale i tak się wypiło ze smakiem - wszak to jedna z pierwszych warek była...

                P.S. A jak to pierwsze nie wyjdzie, to nie należy się zniechęcać, tylko poczytać, przemyśleć i działać dalej...

                Wlasnie problem jest z utrzymaniem nizszej temperatury w bloku/kamienicy.

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pablocet Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wlasnie problem jest z utrzymaniem nizszej temperatury w bloku/kamienicy.
                  Przerzuć się na drożdże fermentujące w wyższym zakresie temperatur. Niestety będą to niemal wyłącznie piwa belgijskie ale za to jest większa szansa na utrzymanie prawidłowej fermentacji.

                  A o tych drożdżach to i tak musisz poczytać

                  Comment

                  • p0p0
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2014.07
                    • 35

                    #10
                    Butelkujesz po 5 dniach? Jesteś lepszy ode mnie

                    Comment

                    • iron
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.08
                      • 6771

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pablocet Wyświetlenie odpowiedzi
                      Wlasnie problem jest z utrzymaniem nizszej temperatury w bloku/kamienicy.
                      To ewentualnie z następna warką poczekaj do jesieni - niższe temperatury i mniej "syfu" w powietrzu (dzikie drożdże, inne grzyby, bakterie itp.).
                      bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
                      Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
                      Rock, Honor, Ojczyzna

                      Comment

                      • pablocet
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2014.08
                        • 11

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p0p0 Wyświetlenie odpowiedzi
                        Butelkujesz po 5 dniach? Jesteś lepszy ode mnie
                        No właśnie..... Jedni mówią żeby jak najszybciej po pierwszej fermentacji, a drudzy żeby się wstrzymać, ale wtedy chyba właśnie jest zagrożenie zakażeniem piwa....

                        Comment

                        • p0p0
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2014.07
                          • 35

                          #13
                          Tak jest napisane w instrukcji coopers'a, ale nie masz pewności, że nie dofermentuje jeszcze bardziej. Dlatego jak jeszcze dosypiesz cukru to mogą wyjść granaty. Lepiej zlać na cichą, na min. tydzień, piwo będzie bardziej klarowne.

                          Comment

                          • pablocet
                            Szeregowy Piwny Łykacz
                            • 2014.08
                            • 11

                            #14
                            Otworzylem wlasnie jedno z ciekawości i muszę przynać, że niezły kwas ;-)

                            Comment

                            • polsyn
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2013.08
                              • 26

                              #15
                              Nawet po 4 dniach różnica w smaku jest kolosalna w porównaniu do piwa leżakowanego np 1 miesiąc. Fermentacja może ruszyć w wyższej temperaturze, ale ważne w jakiej przebywa pozostałą część fermentacji. Tak btw polecam zrezygnować z warzenia z kitów i przerzucić się na zacieranie, dopiero wtedy można tak naprawdę powiedzieć , że uwarzyliśmy domowe piwo

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X