Witam. To mój pierwszy post na forum. Przygotowuje swoją piątą warkę jak w temacie. Przygotowałem recepturę za pomocą programu brew target i nie wiem ale chyba mnie w konia robi. Przy takim zasypie jak na zdjęciu liczyłem na uzyskanie 22L brzeczki ~13,5 Blg po gotowaniu. A program mi podaje 12. Trochę mało. Czy mógłby mi ktoś wprowadzić do swojego kalkulatora taki zasyp i sprawdzić poprawność? A druga sprawa co sądzicie o tej recepturze?
American Stout- Prośba o pomoc
Collapse
X
-
16 blg jak najbardziej by mnie satysfakcjonowało. Chcę wykorzystać słody, które mam i 13,5 blg to jest minimum, które chcę uzyskać. Dzięki wam za pomoc. Jakby ktoś jeszcze mógł ogólnie zweryfikować recepturę to byłbym wdzięczny. Mam jeszce ~1kg pilzneńskiego i ~1kg pszenicznego jak coś.Ostatnia zmiana dokonana przez Pinhead86; 2014-08-13, 11:59.
Comment
-
-
Przerzuciłem wszystko do Beersmith`a i lepiej to wygląda ~15 blg i jestem w stanie w to uwierzyć biorąc pod uwagę moją efektywność we wcześniejszych warkach. Tylko mam problem z IBU. Czy warto w miarę wierzyć Beersmith`owi co do goryczki? Wprowadziłem aktualne zawartości alfa kwasów. Wcześnie Brewtarget wyliczył 44 IBU a Beersmith 34. A to ciut mało wg. mnie.
Comment
-
-
Wszystko masz dobrze.
Jedynie jeśli nie chcesz mieć zbyt ostrego smaku palonych słodów i jęczmienia, wrzuć je dopiero do wysładzania a nie zacieraj od początku.
I chmiel na aromat dałbym dopiero po wyłączeniu palnika a nie na ostatnie 5'
Jak zrobisz będziesz porównywał i zastanawiał się czy nie za mało goryczki, czy palony zasyp nie powinien być większy, czy dodać następnym razem karmelowych etc. etcOstatnia zmiana dokonana przez leona; 2014-08-15, 07:00.
Comment
-
Comment