American Stout- Prośba o pomoc

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pinhead86
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 18

    #1

    American Stout- Prośba o pomoc

    Witam. To mój pierwszy post na forum. Przygotowuje swoją piątą warkę jak w temacie. Przygotowałem recepturę za pomocą programu brew target i nie wiem ale chyba mnie w konia robi. Przy takim zasypie jak na zdjęciu liczyłem na uzyskanie 22L brzeczki ~13,5 Blg po gotowaniu. A program mi podaje 12. Trochę mało. Czy mógłby mi ktoś wprowadzić do swojego kalkulatora taki zasyp i sprawdzić poprawność? A druga sprawa co sądzicie o tej recepturze?
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez Pinhead86; 2014-08-13, 11:45.
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #2
    Ja mam beersmithową wydajność około 75% i wylicza mi twój zasyp na 14,75 Blg.

    Comment

    • Zywiec79
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2014.02
      • 123

      #3
      Z 6kg słodu to spokojnie 16BLG może wyjść ( u mnie tak wychodzi ) . Najlepiej policz sobie jak wychodziło przy wcześniejszych warkach i zrób stosowne korekty w zasypie

      Comment

      • Pinhead86
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 18

        #4
        16 blg jak najbardziej by mnie satysfakcjonowało. Chcę wykorzystać słody, które mam i 13,5 blg to jest minimum, które chcę uzyskać. Dzięki wam za pomoc. Jakby ktoś jeszcze mógł ogólnie zweryfikować recepturę to byłbym wdzięczny. Mam jeszce ~1kg pilzneńskiego i ~1kg pszenicznego jak coś.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Pinhead86; 2014-08-13, 12:59.

        Comment

        • Pinhead86
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.07
          • 18

          #5
          Przerzuciłem wszystko do Beersmith`a i lepiej to wygląda ~15 blg i jestem w stanie w to uwierzyć biorąc pod uwagę moją efektywność we wcześniejszych warkach. Tylko mam problem z IBU. Czy warto w miarę wierzyć Beersmith`owi co do goryczki? Wprowadziłem aktualne zawartości alfa kwasów. Wcześnie Brewtarget wyliczył 44 IBU a Beersmith 34. A to ciut mało wg. mnie.

          Comment

          • Pinhead86
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.07
            • 18

            #6
            Ej no proszę... Nie mam doświadczenia a w robieniu stoutów to już w ogóle

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              #7
              Wszystko masz dobrze.
              Jedynie jeśli nie chcesz mieć zbyt ostrego smaku palonych słodów i jęczmienia, wrzuć je dopiero do wysładzania a nie zacieraj od początku.
              I chmiel na aromat dałbym dopiero po wyłączeniu palnika a nie na ostatnie 5'

              Jak zrobisz będziesz porównywał i zastanawiał się czy nie za mało goryczki, czy palony zasyp nie powinien być większy, czy dodać następnym razem karmelowych etc. etc
              Ostatnia zmiana dokonana przez leona; 2014-08-15, 08:00.

              Comment

              • Pinhead86
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.07
                • 18

                #8
                Ok dzięki wielkie.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • otvirak
                  prośba o identyfikację kufli
                  otvirak
                  Witajcie!
                  mam prośbę o identyfikację tych kufli. Oba z "wykopalisk", bardzo ciężkie, grube szkło (ścianki jakieś 2-3 mm), na dnie symbol VH, oba mają znaki wskazujące na poziom 0,5 litra. To jakieś knajpiane? Czysta ciekawość, z góry dziękuję
                  ...
                  2024-08-05, 20:59
                • majorrush
                  prośba o identyfikację kufla
                  majorrush
                  Cześć,

                  To mój pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie . Trafiłem tu, gdyż szukałem sposobu na określenie mniej więcej wieku powstania kufla, który ostatnio zakupiłem na wyprzedaży garażowej (w googlach nic niestety sensownego nie znalazłem). Kufel ogólnie wygląda...
                  2024-02-26, 23:21
                • predaczpion
                  prosba o pomoc w identyfikacji
                  predaczpion
                  czy ktos wie cos o tych butelkach???
                  kontakt
                  wiadomix8@wp.pl
                  533610972
                  2023-04-15, 17:30
                • OneTwoThreeBrew
                  Pomoc przy Pale Ale
                  OneTwoThreeBrew
                  Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.

                  Zasyp:

                  Słód pilzneński 4 kg
                  Słód monachijski 1 kg

                  Chmiele:

                  Lubelski 50 g
                  Marynka 50 g


                  Drożdże:

                  US-05

                  Zacieranie:

                  50*C...
                  2022-11-20, 23:40
                • tfur
                  prośba o identyfikację kufla
                  tfur
                  proszę zorientowanych o datowanie i wskazanie huty
                  oczywiście, w miarę możliwości
                  chciałbym wiedzieć, z czego piję
                  a kufelek jest z 'wystawki'
                  z góry dzięki za info
                  2022-05-02, 14:47
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...