Witam. To mój pierwszy post na forum. Przygotowuje swoją piątą warkę jak w temacie. Przygotowałem recepturę za pomocą programu brew target i nie wiem ale chyba mnie w konia robi. Przy takim zasypie jak na zdjęciu liczyłem na uzyskanie 22L brzeczki ~13,5 Blg po gotowaniu. A program mi podaje 12. Trochę mało. Czy mógłby mi ktoś wprowadzić do swojego kalkulatora taki zasyp i sprawdzić poprawność? A druga sprawa co sądzicie o tej recepturze?
American Stout- Prośba o pomoc
Collapse
X
-
16 blg jak najbardziej by mnie satysfakcjonowało. Chcę wykorzystać słody, które mam i 13,5 blg to jest minimum, które chcę uzyskać. Dzięki wam za pomoc. Jakby ktoś jeszcze mógł ogólnie zweryfikować recepturę to byłbym wdzięczny. Mam jeszce ~1kg pilzneńskiego i ~1kg pszenicznego jak coś.Ostatnia zmiana dokonana przez Pinhead86; 2014-08-13, 12:59.Comment
-
Przerzuciłem wszystko do Beersmith`a i lepiej to wygląda ~15 blg i jestem w stanie w to uwierzyć biorąc pod uwagę moją efektywność we wcześniejszych warkach. Tylko mam problem z IBU. Czy warto w miarę wierzyć Beersmith`owi co do goryczki? Wprowadziłem aktualne zawartości alfa kwasów. Wcześnie Brewtarget wyliczył 44 IBU a Beersmith 34. A to ciut mało wg. mnie.Comment
-
Wszystko masz dobrze.
Jedynie jeśli nie chcesz mieć zbyt ostrego smaku palonych słodów i jęczmienia, wrzuć je dopiero do wysładzania a nie zacieraj od początku.
I chmiel na aromat dałbym dopiero po wyłączeniu palnika a nie na ostatnie 5'
Jak zrobisz będziesz porównywał i zastanawiał się czy nie za mało goryczki, czy palony zasyp nie powinien być większy, czy dodać następnym razem karmelowych etc. etcOstatnia zmiana dokonana przez leona; 2014-08-15, 08:00.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witajcie!
mam prośbę o identyfikację tych kufli. Oba z "wykopalisk", bardzo ciężkie, grube szkło (ścianki jakieś 2-3 mm), na dnie symbol VH, oba mają znaki wskazujące na poziom 0,5 litra. To jakieś knajpiane? Czysta ciekawość, z góry dziękuję
...-
Channel: Identyfikacja
-
-
Cześć,
To mój pierwszy post na tym forum więc witam serdecznie. Trafiłem tu, gdyż szukałem sposobu na określenie mniej więcej wieku powstania kufla, który ostatnio zakupiłem na wyprzedaży garażowej (w googlach nic niestety sensownego nie znalazłem). Kufel ogólnie wygląda...
5 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
-
-
Channel: Identyfikacja
-
-
Cześć, szykuje się do uwarzenia klasyka z Marynką i Lubelską.
Zasyp:
Słód pilzneński 4 kg
Słód monachijski 1 kg
Chmiele:
Lubelski 50 g
Marynka 50 g
Drożdże:
US-05
Zacieranie:
50*C...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
proszę zorientowanych o datowanie i wskazanie huty
oczywiście, w miarę możliwości
chciałbym wiedzieć, z czego piję
a kufelek jest z 'wystawki'
z góry dzięki za info3 Photos-
Channel: Identyfikacja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment