Witam mam pytanie chce zrobić waizena 13 blg na drożdżach Wyeast Weihenstephan Weizen, czy warto jest robić starter? gdyż podobno paczuszka śmiało wystarczy na 20 l piwa bez startera
Starter czy trzeba
Collapse
X
-
Starter zawsze dobrze jest zrobić ,wtedy masz pewność że drożdże ruszą po dodaniu . Jaka jest data pakowania drożdży ?
Jeśli miesiąc lub dwa to powinny ruszyć bez startera ( o ile były cały czas dobrze przechowywane ),ale zawsze jest ryzyko że jednak nie ruszą
-
-
Jednak starter został zrobiony wczoraj rano tyle tylko że mieszany ręcznie a nie na mieszadle bo niestety nie zdążyło przyjść na czas, dzisiaj po niespełna 24 h drożdże opadły na dno a płyn zaczął się klarować od góry czy to oznacza że to już koniec jego pracy, czy jest to efektem nie zbyt częstego potrząsania w nocy?
Comment
-
-
Comment
-
Comment