Starter czy trzeba

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • lewelyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.04
    • 11

    Starter czy trzeba

    Witam mam pytanie chce zrobić waizena 13 blg na drożdżach Wyeast Weihenstephan Weizen, czy warto jest robić starter? gdyż podobno paczuszka śmiało wystarczy na 20 l piwa bez startera
  • Zywiec79
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.02
    • 123

    #2
    Starter zawsze dobrze jest zrobić ,wtedy masz pewność że drożdże ruszą po dodaniu . Jaka jest data pakowania drożdży ?
    Jeśli miesiąc lub dwa to powinny ruszyć bez startera ( o ile były cały czas dobrze przechowywane ),ale zawsze jest ryzyko że jednak nie ruszą

    Comment

    • lewelyn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2011.04
      • 11

      #3
      Jednak starter został zrobiony wczoraj rano tyle tylko że mieszany ręcznie a nie na mieszadle bo niestety nie zdążyło przyjść na czas, dzisiaj po niespełna 24 h drożdże opadły na dno a płyn zaczął się klarować od góry czy to oznacza że to już koniec jego pracy, czy jest to efektem nie zbyt częstego potrząsania w nocy?

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        Swoje zadanie spełnił.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Przetwarzanie...
        X