Duże Blg po burzliwej co dalej?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BizMar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 23

Duże Blg po burzliwej co dalej?

Witam,co zrobić w przypadku kiedy po tygodniu burzliwej bedzie np 8Blg?Zlewac na cichą?Dodać drożdży?Czy nic się nie stanie przy takim Blg zlewając na cichą,a potem butelkując?
    Pytam czysto hipotetycznie,bo w sob czeka mnie zlewanie,a na 30l brzeczki 16Blg dałem tylko paczkę czyli 11g drożdży i boję się,że nie przerobią cukru.Wolę już wiedzieć co w takim przypadku robić.Pozdrawiam
    www.fotopobudka.pl
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

Jak ruszyły to przerobią. Jeśli po tygodniu blg będzie wysokie pozostaw na kolejny tydzień
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Cromlock
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 13

Mam to samo co kolega. Po 9 dniach fermentacji burzliwej blg zeszło z 13,4 do 7,5 i utrzymywało się tak 3 dni. W środku fermentora widać było lekką obramówkę - ślady po fermentacji, jednak piany totalnie 0, czyściutka tafla piwa. Temperatura zacierania 68 st., temperatura fermentacji 20 st. Dziś zlałem na cichą i zobaczymy co z tego wyjdzie

Comment

• Zywiec79
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.02
        • 123

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cromlock Wyświetlenie odpowiedzi
        Mam to samo co kolega. Po 9 dniach fermentacji burzliwej blg zeszło z 13,4 do 7,5 i utrzymywało się tak 3 dni
        A mierzyłeś balingometrem czy refraktometrem ? Jeśli refraktometrem to wynik 7,5 nie jest wcale taki zły . ( po przeliczeniu 3,8 BLG )

Comment

• Cromlock
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.07
          • 13

Właśnie początkowe blg mierzyłem balingometrem, a już w trakcie fermentacji refraktometrem bo mi akurat przyszedł ;p a możesz powiedzieć jak to wyliczyłeś?

Comment

• anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10788

PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...
            Mniej książków więcej piwa

Comment

• Cromlock
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 13

Dzięki bardzo bo już myślałem, że zatarło się totalnie na słodko...

Comment

• BizMar
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.07
                • 23

A jesli zlejemy 8 Blg do butelek to wyjdzie mocno alkoholowe czy predzej wystrzeli?
                www.fotopobudka.pl

Comment

• Ronoaro
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.04
                  • 160

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BizMar Wyświetlenie odpowiedzi
                  A jesli zlejemy 8 Blg do butelek to wyjdzie mocno alkoholowe czy predzej wystrzeli?
                  Granaty prawie pewne, prędzej czy później (z czego opcja prędzej bardziej prawdopodobna).

Comment

• Cromlock
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.07
                    • 13

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BizMar Wyświetlenie odpowiedzi
                    Chyba, że właśnie zacierane było w 70-72 st. i jest dużo dekstryn, ale i tak wydaje mi się, że te 8 Blg to za dużo trochę jest nawet na to.

Comment

• Ronoaro
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.04
                      • 160

Chyba, że właśnie zacierane było w 70-72 st. i jest dużo dekstryn, ale i tak wydaje mi się, że te 8 Blg to za dużo trochę jest nawet na to.
                      Przeczytaj wcześniejsze posty.

Comment

• Ronoaro
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.04
                        • 160

Jak na 16 blg. to i tak za dużo. Wyobrażasz sobie takie słodkie piwo? Chyba, że dodał laktozy, która mu podbiła ekstrakt o parę blg. Jeśli zabutelkuje takie piwo, to piwo po przelaniu sie rozrusza, drożdze zaczną znów pracować i granaty prawie pewne. Miałem podobnie przy milk stoucie piwo zacierane na słodko + laktoza. Z 17,5 blg zeszło na 7,5 blg. Zabutelkowałem. Nie miałem granatów, piwo lekko wylatywało z butelki (piana była luźna, wysycenie wysokie). Najpierw myślałem, że zakażone, ale piwo było bardzo dobre w smaku, mimo wysokiego wysycenia. Nie ryzykowałbym butalkowania przy takim ekstrakcie.

Comment

• Cromlock
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.07
                          • 13

Granaty zawsze się na ruskich przydadzą jakby przyszli a tak serio to fakt, za dużo te 8. Ja bym jeszcze poczekał, ewentualnie możesz zrobić FFT(Fast ferment test).

Comment

• Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ronoaro Wyświetlenie odpowiedzi
                            Przeczytaj wcześniejsze posty.
                            Podpowiem:

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zywiec79 Wyświetlenie odpowiedzi
                            A mierzyłeś balingometrem czy refraktometrem ? Jeśli refraktometrem to wynik 7,5 nie jest wcale taki zły . ( po przeliczeniu 3,8 BLG )
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

• BizMar
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.07
                              • 23

Oki,nie ma co wróżyć.Dziś przyniose z piwni do domu i sprawdze ile ma,najwyzej jeszcze w domu zostawie na 2 dni,teraz mam 23 st to nie powinno się nic stać.W piwnicy nie chcę sprawdzać Blg,bo się boję o zakażenie jak otworzę i ot cały ambaras trzeba kulać po schodach z beczkami
                              www.fotopobudka.pl

Comment

Przetwarzanie...
                              X