Duże Blg po burzliwej co dalej?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • BizMar
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 23

    #1

    Duże Blg po burzliwej co dalej?

    Witam,co zrobić w przypadku kiedy po tygodniu burzliwej bedzie np 8Blg?Zlewac na cichą?Dodać drożdży?Czy nic się nie stanie przy takim Blg zlewając na cichą,a potem butelkując?
    Pytam czysto hipotetycznie,bo w sob czeka mnie zlewanie,a na 30l brzeczki 16Blg dałem tylko paczkę czyli 11g drożdży i boję się,że nie przerobią cukru.Wolę już wiedzieć co w takim przypadku robić.Pozdrawiam
    www.fotopobudka.pl
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Jak ruszyły to przerobią. Jeśli po tygodniu blg będzie wysokie pozostaw na kolejny tydzień
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Cromlock
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.07
      • 13

      #3
      Mam to samo co kolega. Po 9 dniach fermentacji burzliwej blg zeszło z 13,4 do 7,5 i utrzymywało się tak 3 dni. W środku fermentora widać było lekką obramówkę - ślady po fermentacji, jednak piany totalnie 0, czyściutka tafla piwa. Temperatura zacierania 68 st., temperatura fermentacji 20 st. Dziś zlałem na cichą i zobaczymy co z tego wyjdzie

      Comment

      • Zywiec79
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.02
        • 123

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cromlock
        Mam to samo co kolega. Po 9 dniach fermentacji burzliwej blg zeszło z 13,4 do 7,5 i utrzymywało się tak 3 dni
        A mierzyłeś balingometrem czy refraktometrem ? Jeśli refraktometrem to wynik 7,5 nie jest wcale taki zły . ( po przeliczeniu 3,8 BLG )

        Comment

        • Cromlock
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.07
          • 13

          #5
          Właśnie początkowe blg mierzyłem balingometrem, a już w trakcie fermentacji refraktometrem bo mi akurat przyszedł ;p a możesz powiedzieć jak to wyliczyłeś?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            PPPP to arkusz za pomocą, którego: Skomponujesz recepturę piwa w oparciu o słody Bruntál, Optima, Strzegom, Malteurop, Weyermann®, Brewferm, Ireks oraz dodatki niesłodowane Obliczysz % ekstraktu ze składników fermentowalnych Obliczysz wodę potrzebną do zacierania i wysładzania Obliczysz ilość pot...
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Cromlock
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 13

              #7
              Dzięki bardzo bo już myślałem, że zatarło się totalnie na słodko...

              Comment

              • BizMar
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2014.07
                • 23

                #8
                A jesli zlejemy 8 Blg do butelek to wyjdzie mocno alkoholowe czy predzej wystrzeli?
                www.fotopobudka.pl

                Comment

                • Ronoaro
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2013.04
                  • 160

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BizMar
                  A jesli zlejemy 8 Blg do butelek to wyjdzie mocno alkoholowe czy predzej wystrzeli?
                  Granaty prawie pewne, prędzej czy później (z czego opcja prędzej bardziej prawdopodobna).

                  Comment

                  • Cromlock
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2014.07
                    • 13

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika BizMar
                    A jesli zlejemy 8 Blg do butelek to wyjdzie mocno alkoholowe czy predzej wystrzeli?
                    Chyba, że właśnie zacierane było w 70-72 st. i jest dużo dekstryn, ale i tak wydaje mi się, że te 8 Blg to za dużo trochę jest nawet na to.

                    Comment

                    • Ronoaro
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2013.04
                      • 160

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cromlock
                      Chyba, że właśnie zacierane było w 70-72 st. i jest dużo dekstryn, ale i tak wydaje mi się, że te 8 Blg to za dużo trochę jest nawet na to.
                      Przeczytaj wcześniejsze posty.

                      Comment

                      • Ronoaro
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2013.04
                        • 160

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cromlock
                        Chyba, że właśnie zacierane było w 70-72 st. i jest dużo dekstryn, ale i tak wydaje mi się, że te 8 Blg to za dużo trochę jest nawet na to.
                        Jak na 16 blg. to i tak za dużo. Wyobrażasz sobie takie słodkie piwo? Chyba, że dodał laktozy, która mu podbiła ekstrakt o parę blg. Jeśli zabutelkuje takie piwo, to piwo po przelaniu sie rozrusza, drożdze zaczną znów pracować i granaty prawie pewne. Miałem podobnie przy milk stoucie piwo zacierane na słodko + laktoza. Z 17,5 blg zeszło na 7,5 blg. Zabutelkowałem. Nie miałem granatów, piwo lekko wylatywało z butelki (piana była luźna, wysycenie wysokie). Najpierw myślałem, że zakażone, ale piwo było bardzo dobre w smaku, mimo wysokiego wysycenia. Nie ryzykowałbym butalkowania przy takim ekstrakcie.

                        Comment

                        • Cromlock
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2014.07
                          • 13

                          #13
                          Granaty zawsze się na ruskich przydadzą jakby przyszli a tak serio to fakt, za dużo te 8. Ja bym jeszcze poczekał, ewentualnie możesz zrobić FFT(Fast ferment test).

                          Comment

                          • Marusia
                            Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ronoaro
                            Przeczytaj wcześniejsze posty.
                            Podpowiem:

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Zywiec79
                            A mierzyłeś balingometrem czy refraktometrem ? Jeśli refraktometrem to wynik 7,5 nie jest wcale taki zły . ( po przeliczeniu 3,8 BLG )
                            www.warsztatpiwowarski.pl
                            www.festiwaldobregopiwa.pl

                            www.wrowar.com.pl



                            Comment

                            • BizMar
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2014.07
                              • 23

                              #15
                              Oki,nie ma co wróżyć.Dziś przyniose z piwni do domu i sprawdze ile ma,najwyzej jeszcze w domu zostawie na 2 dni,teraz mam 23 st to nie powinno się nic stać.W piwnicy nie chcę sprawdzać Blg,bo się boję o zakażenie jak otworzę i ot cały ambaras trzeba kulać po schodach z beczkami
                              www.fotopobudka.pl

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • RomaNzRumunii
                                Kolsch temperatura fermentacji
                                RomaNzRumunii
                                Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
                                2023-11-25, 21:07
                              • smir
                                Oktoberfestbier temperatura fermentacji
                                smir
                                Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
                                ...
                                2021-05-24, 21:09
                              • SielskieWzgorze
                                Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                                SielskieWzgorze
                                Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                                W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                                ...
                                2024-02-19, 09:28
                              • Zaiksik
                                Trudne początki
                                Zaiksik
                                Witam
                                Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
                                Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
                                Wszystko...
                                2024-08-27, 17:13
                              • rosiks
                                Receptura na APA
                                rosiks
                                Witam,

                                Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
                                Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
                                Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
                                2017-12-25, 18:52
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...