A jak będziesz przelewał na cichą? Bo jak też chcesz przenosić po schodach do domu to wydaje mi się, że wzburzą Ci się drożdże i kiepski będzie rezultat tegoż przelewania.
I znowu zmiana decyzji,piwko cały czas pracuje bulka co 2 min więc zostawiam tak do piątku a ze względu na wyjazd w sobotę pomijam cichą i od razu zabutelkuję,może spadnie do 3 Blg przez 5 dni.Teraz jest 22 st w pomieszczeniu wcześniej było 18 w piwnicy.Będzie dobrze
Dziś zlałem wcześniejszą warkę do butelek już więc najgorszy etap przede mną,aż do października ale smak półproduktu z fiolki całkiem obiecujący więc jestem dobrej myśli
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą: ...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Witam
Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
Wszystko...
Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
Comment