Witam,
Jest to mój pierwszy post na forum, więc witam serdecznie koleżanki i kolegów piwowarów
Aktualnie warzę moją piątą warkę, jest to piwo typu Pale Ale. Po 3 tygodniach fermentacji (2 tygodnie burzliwej, 1 tydzień cichej) piwo zeszło z 12 do 2 stopni BLG. Chciałbym przystąpić do butelkowania, jednak napotkałem na problem z klarownością piwa. Całą objętość cieczy wypełniają stałe, białe cząstki - nie wiem co to dokładnie jest, ale stawiam na martwe drożdże (zdjęcie).
Chciałbym zapytać, czy takie zjawisko jest normalne oraz w jaki sposób pozbyć się tych cząstek w piwie w celu jego zabutelkowania.
Zacieranie infuzyjne. Przy chmieleniu dodałem ok. 5g mchu irlandzkiego. Do fermentacji piwa użyłem drożdży Safale US-05, po wcześniejszej, około jednogodzinnej rehydratacji. Fermentacja przebiegała w temperaturze ok. 21-22 stopni C. Opisywane cząsteczki były obecne w piwie już po 2 tygodniach fermentacji burzliwej na powierzchni brzeczki. Część z nich wymieszała się z całością prawdopodobnie podczas przelewania na cichą, ale nie opadła na dno.
Pozdrawiam,
Michał
Jest to mój pierwszy post na forum, więc witam serdecznie koleżanki i kolegów piwowarów
Aktualnie warzę moją piątą warkę, jest to piwo typu Pale Ale. Po 3 tygodniach fermentacji (2 tygodnie burzliwej, 1 tydzień cichej) piwo zeszło z 12 do 2 stopni BLG. Chciałbym przystąpić do butelkowania, jednak napotkałem na problem z klarownością piwa. Całą objętość cieczy wypełniają stałe, białe cząstki - nie wiem co to dokładnie jest, ale stawiam na martwe drożdże (zdjęcie).
Chciałbym zapytać, czy takie zjawisko jest normalne oraz w jaki sposób pozbyć się tych cząstek w piwie w celu jego zabutelkowania.
Zacieranie infuzyjne. Przy chmieleniu dodałem ok. 5g mchu irlandzkiego. Do fermentacji piwa użyłem drożdży Safale US-05, po wcześniejszej, około jednogodzinnej rehydratacji. Fermentacja przebiegała w temperaturze ok. 21-22 stopni C. Opisywane cząsteczki były obecne w piwie już po 2 tygodniach fermentacji burzliwej na powierzchni brzeczki. Część z nich wymieszała się z całością prawdopodobnie podczas przelewania na cichą, ale nie opadła na dno.
Pozdrawiam,
Michał
Comment