Dodatek płatków owsianych - ile i czy zmienia proces zacierania?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ecconomicus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 4

    #1

    Dodatek płatków owsianych - ile i czy zmienia proces zacierania?

    Siema,

    przymierzam się do warzenia dry stouta 12 BLG z Browamatora (zrobiło się trochę chłodniej, więc postanowiłem zaryzykować ). Zestaw pewnie doskonale znany, ale dla przypomnienia receptura wygląda następująco:

    słód pale ale 3,2 kg,
    płatki jęczmienne 0,5 kg
    jęczmień palony 0,3 kg
    słód palony Carafa® II 0,1 kg

    Zacieranie:
    - słód pale ale i płatki jęczmienne do 12 litrów wody o temp. 69°C, następnie 45 minut w temp. 67°C;
    - dodać słody ciemne i jęczmień palony i zacierać 10 min. w temp. 72°C;
    - podgrzać do 76°C i wysładzać.


    A teraz do rzeczy. Wpadłem na pomysł, aby dodać płatki owsiane i tutaj pojawia się moje pytanie: ile dodać płatków (0,5 kg?), czy dodatkowy składnik zmieni jakoś proces zacierania i czy ma to zasadniczo sens, a może szkoda zachodu?
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #2
    Myślę, że 5% dodatku w postaci płatków owsianych poprawi pienistość piwa i co moim zdaniem ważniejsze sprawi, że piwo stanie się 'gładkie' w ustach. Większy udział 10%< na pewno wymagał by dłuższego zacierania, a co gorsza problemy przy filtracji/wysładzaniu.
    Oczywiście lepiej skontrolować próbą jodową zacier, coby nie okazało się, że coś poszło nie tak.
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • leepa79
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.11
      • 11

      #3
      Warzyłem w ostatnich 2mies. 4 piwa z płatkami (3 belgi i pszenica), więc podzielę się uwagami:
      - pamiętaj o skleikowaniu płatków (o ile nie są błyskawiczne),
      - 0,5 kg płatków podbije ekstrakt początkowy o ponad 1°Blg (wg BeerSmitha),
      - miałem porównanie piw bez i z płatkami, więc tak jak pisał kolega - płatki poprawią gładkość (kremistość?) w odczuciu,
      - ale większa ilość płatków wręcz zbije pianę - 0,5kg przy takim zasypie może być już problemem,
      - jeśli chodzi o pianę zawsze trzymam się zasady - owies na gładkość, pszenica na pianę

      Pozdrawiam i udanej warki życzę

      Comment

      • ecconomicus
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.10
        • 4

        #4
        Dzięki za rady Panowie.

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • dadek
          Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
          dadek
          O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
          Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
          2021-10-28, 02:02
        • Javox
          Amundsen, Refraction of Light
          Javox
          Hazy Session IPA z alko 4.7%

          Piana - sporo, puchata warstwa.
          Lacing - sporo.
          Gaz - średni.
          Barwa - zamglony, jasny żółto-pomarańczowy.
          Aromat - mango, cytrusy, pomarańcza i coś ziołowego.
          Smak - słodkawe, cytrusy, ananas, mango, płatki owsiane, ziołowa...
          2024-03-03, 17:00
        • darekd
          Lubrow, Silky Stout
          darekd
          Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
          Chmiele - Pałacowy, Iunga

          16% ekstr.
          5,5% alk

          Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
          2025-02-14, 03:52
        • darekd
          Loncium [Next Level Brewing], Urban Legend
          darekd
          Browar kontraktowy założony przez dwóch wiedeńskich piwowarów domowych w 2015 r.

          "Modern Pale Ale"
          12,6% ekstr.
          5,4% alk.
          45 IBU

          Chmiele: Columbus, Citra, Idaho 7

          Aromat - owoce tropikalne, lekka brzoskwinia, znikome cytrusy, se...
          2024-12-14, 00:07
        • darekd
          ? [Švabin], Walter Raleigh
          darekd
          Švabin to miejscowość w kraju pilzneńskim, która może poszczycić się historycznym browarem, którego historia sięga średniowiecza. Przez kilka lat swojego istnienia przechodził z rąk do rąk poprzez m.in. zasłużonego dla piwowarstwa rodu Lobkowiczów, pruskiego króla kolei rodem z mazurskiej...
          2024-06-28, 23:01
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...