Siema,
przymierzam się do warzenia dry stouta 12 BLG z Browamatora (zrobiło się trochę chłodniej, więc postanowiłem zaryzykować ). Zestaw pewnie doskonale znany, ale dla przypomnienia receptura wygląda następująco:
słód pale ale 3,2 kg,
płatki jęczmienne 0,5 kg
jęczmień palony 0,3 kg
słód palony Carafa® II 0,1 kg
Zacieranie:
- słód pale ale i płatki jęczmienne do 12 litrów wody o temp. 69°C, następnie 45 minut w temp. 67°C;
- dodać słody ciemne i jęczmień palony i zacierać 10 min. w temp. 72°C;
- podgrzać do 76°C i wysładzać.
A teraz do rzeczy. Wpadłem na pomysł, aby dodać płatki owsiane i tutaj pojawia się moje pytanie: ile dodać płatków (0,5 kg?), czy dodatkowy składnik zmieni jakoś proces zacierania i czy ma to zasadniczo sens, a może szkoda zachodu?
przymierzam się do warzenia dry stouta 12 BLG z Browamatora (zrobiło się trochę chłodniej, więc postanowiłem zaryzykować ). Zestaw pewnie doskonale znany, ale dla przypomnienia receptura wygląda następująco:
słód pale ale 3,2 kg,
płatki jęczmienne 0,5 kg
jęczmień palony 0,3 kg
słód palony Carafa® II 0,1 kg
Zacieranie:
- słód pale ale i płatki jęczmienne do 12 litrów wody o temp. 69°C, następnie 45 minut w temp. 67°C;
- dodać słody ciemne i jęczmień palony i zacierać 10 min. w temp. 72°C;
- podgrzać do 76°C i wysładzać.
A teraz do rzeczy. Wpadłem na pomysł, aby dodać płatki owsiane i tutaj pojawia się moje pytanie: ile dodać płatków (0,5 kg?), czy dodatkowy składnik zmieni jakoś proces zacierania i czy ma to zasadniczo sens, a może szkoda zachodu?
Comment