Dodatek płatków owsianych - ile i czy zmienia proces zacierania?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ecconomicus
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.10
    • 4

    Dodatek płatków owsianych - ile i czy zmienia proces zacierania?

    Siema,

    przymierzam się do warzenia dry stouta 12 BLG z Browamatora (zrobiło się trochę chłodniej, więc postanowiłem zaryzykować ). Zestaw pewnie doskonale znany, ale dla przypomnienia receptura wygląda następująco:

    słód pale ale 3,2 kg,
    płatki jęczmienne 0,5 kg
    jęczmień palony 0,3 kg
    słód palony Carafa® II 0,1 kg

    Zacieranie:
    - słód pale ale i płatki jęczmienne do 12 litrów wody o temp. 69°C, następnie 45 minut w temp. 67°C;
    - dodać słody ciemne i jęczmień palony i zacierać 10 min. w temp. 72°C;
    - podgrzać do 76°C i wysładzać.


    A teraz do rzeczy. Wpadłem na pomysł, aby dodać płatki owsiane i tutaj pojawia się moje pytanie: ile dodać płatków (0,5 kg?), czy dodatkowy składnik zmieni jakoś proces zacierania i czy ma to zasadniczo sens, a może szkoda zachodu?
  • TeDy_beer
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.06
    • 283

    #2
    Myślę, że 5% dodatku w postaci płatków owsianych poprawi pienistość piwa i co moim zdaniem ważniejsze sprawi, że piwo stanie się 'gładkie' w ustach. Większy udział 10%< na pewno wymagał by dłuższego zacierania, a co gorsza problemy przy filtracji/wysładzaniu.
    Oczywiście lepiej skontrolować próbą jodową zacier, coby nie okazało się, że coś poszło nie tak.
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • leepa79
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2013.11
      • 11

      #3
      Warzyłem w ostatnich 2mies. 4 piwa z płatkami (3 belgi i pszenica), więc podzielę się uwagami:
      - pamiętaj o skleikowaniu płatków (o ile nie są błyskawiczne),
      - 0,5 kg płatków podbije ekstrakt początkowy o ponad 1°Blg (wg BeerSmitha),
      - miałem porównanie piw bez i z płatkami, więc tak jak pisał kolega - płatki poprawią gładkość (kremistość?) w odczuciu,
      - ale większa ilość płatków wręcz zbije pianę - 0,5kg przy takim zasypie może być już problemem,
      - jeśli chodzi o pianę zawsze trzymam się zasady - owies na gładkość, pszenica na pianę

      Pozdrawiam i udanej warki życzę

      Comment

      • ecconomicus
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2010.10
        • 4

        #4
        Dzięki za rady Panowie.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X