Pytanie o utrzymywanie temperatury

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brooda
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 8

    #1

    Pytanie o utrzymywanie temperatury

    Będę robił drugą warkę z zacierania.
    Podczas pierwszego warzenia miałem problem.
    Nie wiem jak mierzyć temperaturę. Na dnie garnka temperatura jest o jakieś 5 stopni wyższa niż w górnej części wody. Mieszałem łygą.
    W którym miejscu ma być koniec termometru?
  • amorph
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 89

    #2
    Nie mozesz dotykac dna przy pomiarze. Przed pomiarem zamieszaj dokladnie i powinien byc odczyt wiarygodny.

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Wersja dla cierpliwych - mieszasz i cały czas trzymasz termometr w środkowej części zacieru, jak przez 5 minut nie drgnie znaczy, że jest zmierzona

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        A po co w ogóle mieszać i mierzyć? Zalewasz, zamykasz kadź, trzymasz półtorej godziny i można filtrować. O całe kilometry mniej pierdzielenia.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • balon91
          porada dotycząca temperatury
          balon91
          Witam serdecznie.
          Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
          Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
          Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
          2021-07-10, 13:47
        • darko
          Utrzymywanie zadanej temperatury fermentacji
          darko
          Poddaję pod dyskusję kolejne (moje pierwsze ) opracowanie:

          -----------------------------------------------------------------------------------------------------
          Podczas fermentacji konieczne jest utrzymanie określonej, stabilnej temperatury
          fermentującej brzeczki....
          2005-09-18, 19:29
        • Cyriuss
          Logger temperatury (sterownik)
          Cyriuss
          Hejka!

          jakiś czas temu przy którejś kolejnej warce obudził się we mnie instynkt inżyniera i pomyślałem sobie, że fajnie byłoby mieć urządzonko które logowało by temperaturę fermentacji w całym okresie fermentacji, tak żeby wiedzieć, czy zapewniam odpowiednie warunki...
          2017-12-10, 17:54
        • etman
          Norweskie kveiki
          etman
          Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
          • Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
          • Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
          https://www.browar.biz/centrumpiwowa...rmentacja/kvei...
          2025-02-11, 20:56
        • zepol
          HERMS 100+100+50 L + stół + taboret + sterownik
          zepol
          Witam

          Mam do sprzedania prawie kompletny system HERMS o wybiciu ok. 100 L

          W jego skład wchodzą:

          - kadź warzelna 100 L ze wspawanymi złączami

          - kadź zacierna 100 L ze wspawanymi złączami

          - fałszywe dno wycinane laserowo na wymiar...
          2023-07-28, 10:26
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...