Pytanie o utrzymywanie temperatury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • brooda
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.05
    • 8

    Pytanie o utrzymywanie temperatury

    Będę robił drugą warkę z zacierania.
    Podczas pierwszego warzenia miałem problem.
    Nie wiem jak mierzyć temperaturę. Na dnie garnka temperatura jest o jakieś 5 stopni wyższa niż w górnej części wody. Mieszałem łygą.
    W którym miejscu ma być koniec termometru?
  • amorph
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 89

    #2
    Nie mozesz dotykac dna przy pomiarze. Przed pomiarem zamieszaj dokladnie i powinien byc odczyt wiarygodny.

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      Wersja dla cierpliwych - mieszasz i cały czas trzymasz termometr w środkowej części zacieru, jak przez 5 minut nie drgnie znaczy, że jest zmierzona

      Comment

      • zgoda
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.05
        • 3516

        #4
        A po co w ogóle mieszać i mierzyć? Zalewasz, zamykasz kadź, trzymasz półtorej godziny i można filtrować. O całe kilometry mniej pierdzielenia.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        Przetwarzanie...
        X