Witam.
Tak jak w tytule uwarzyłem drugie piwo. Stout 14 Blg. Piwo ruszyło bardzo ładnie a po około dwóch dniach cisza. Sprawdziłem Blg i zeszło do 5 stopni. Zacierałem w 67 C. Piwo zostawie jeszcze chwile. Odlałem troszkę, napowietrzyłem. Moje pytania:
1. Czy poziom 5 Blg jest ok? ( czy coś robić?)
2. Czy dawać jakieś chmiele na aromat na cichą? ( dałem na goryczke 30g/60min Marynka, 10g/10min Lubelski na aromat)
3. Jeżeli zostanie 5 Blg bądź zejdzie do 3-4 Blg to ile dać cukru na refermentację do 18l. piwa?
Tak jak w tytule uwarzyłem drugie piwo. Stout 14 Blg. Piwo ruszyło bardzo ładnie a po około dwóch dniach cisza. Sprawdziłem Blg i zeszło do 5 stopni. Zacierałem w 67 C. Piwo zostawie jeszcze chwile. Odlałem troszkę, napowietrzyłem. Moje pytania:
1. Czy poziom 5 Blg jest ok? ( czy coś robić?)
2. Czy dawać jakieś chmiele na aromat na cichą? ( dałem na goryczke 30g/60min Marynka, 10g/10min Lubelski na aromat)
3. Jeżeli zostanie 5 Blg bądź zejdzie do 3-4 Blg to ile dać cukru na refermentację do 18l. piwa?

Comment