ekstrakt słodowy zamiast glukozy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • yarko30
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 2

    ekstrakt słodowy zamiast glukozy

    Witam
    Jestem początkującym amatorem browarku domowego. Siedem dni temu nastawiłem brewkit-a Draughta Coopersa i zamiast glukozy dałem 1 kg ekstraktu słodowego firmy Gozdawa (suchego jasnego ). Fermentacja burzliwa w największym stopniu zachodziła przez pierwsze 3 dni i stopniowo malała. Od 2-3 dni Blg w ogóle nie spada jest około 3-4 ( startowe Blg 11 ). Czasami słychać jeszcze jak gazy uchodzą przez rurkę fermentacyjną. Czy problemy z powolną fermentacją to powód dodania ekstraktu słodowego? Jeżeli Blg już nie spadnie to można zlewać browarek do butelek?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Jeśli nie spada to w butelki. O szybkości fermentacji decyduję temp fermentacji, użyte drożdże,napowietrzenie itp
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • yarko30
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.09
      • 2

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Jeśli nie spada to w butelki. O szybkości fermentacji decyduję temp fermentacji, użyte drożdże,napowietrzenie itp
      Temperatura 21-22 stopnie w zależności od pory dnia a drożdże są z zestawu.

      Comment

      Przetwarzanie...
      X