Zrobiłem niedawno pierwsze piwko z kita i teraz chciałbym zrobić słodkie piwo na bazie ekstraktu słodowego niechmielonego w płynie. To znaczy żeby było bardziej słodkie niż goryczkowe. Jakich surowców użyć ?
Chciałbym zrobić słodkie piwo
Collapse
X
-
Warząc z ekstraktu nie masz kontroli nad tym czy piwo będzie słodkie, czy wytrawne. Oczywiście możesz dodać mniej chmielu, albo/i poratować się niefermentującymi cukrami, jak laktoza, czy ksylitol. Najlepiej jednak po prostu uwarzyć z zacieraniem i zatrzeć na słodko wydłużając przerwę dekstrynującą.Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2014-09-07, 10:08.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon -
W przypadku przygotowania piwa z brewkita nie ma zacierania, a i gotowanie/warzenie jest symboliczne. Tylko pełen proces z zacieraniem słodu daje wpływ na ilość niefermentujących cukrów, a tym samym łagodniejsze/słodsze piwo. Tak jak pisze wrednyhawran.Comment
-
Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Będzie pan zadowolony.Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam wszystkich,
Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...-
Channel: Browarnictwo amatorskie
-
-
Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...1 Photo
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Znajomy z pracy podarował mi ostatnio butelkę samowyrobnego piwa z brewkitu. Pierwszy raz miałem z takowym do czynienia, bo wstyd się przyznać - do tej pory piłem mniej lub bardziej markowe koncerniaki. Nawet nigdy nie próbowałem piw rzemieślniczych, bo u nas trudno dostać coś, co nie pochodzi...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.
Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...-
Channel: Surowce
-
-
Spory kraftowiec z Pas-de-Calais pod Lens.
https://www.page24.fr/
Barley wine, 10,9% alk.
Aromat - dżem truskawkowy, kandyzowane owoce, lekki rozpuszczalnik
Piana - wysoka z większymi bąblami, umiarkowana trwałość, strzępy na długo, trochę zostaje...-
Channel: Francja
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment