Chciałbym zrobić słodkie piwo

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • grekab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 66

    #1

    Chciałbym zrobić słodkie piwo

    Zrobiłem niedawno pierwsze piwko z kita i teraz chciałbym zrobić słodkie piwo na bazie ekstraktu słodowego niechmielonego w płynie. To znaczy żeby było bardziej słodkie niż goryczkowe. Jakich surowców użyć ?
    Młody piwowar
  • wrednyhawran
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1784

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grekab
    Zrobiłem niedawno pierwsze piwko z kita i teraz chciałbym zrobić słodkie piwo na bazie ekstraktu słodowego niechmielonego w płynie. To znaczy żeby było bardziej słodkie niż goryczkowe. Jakich surowców użyć ?
    Warząc z ekstraktu nie masz kontroli nad tym czy piwo będzie słodkie, czy wytrawne. Oczywiście możesz dodać mniej chmielu, albo/i poratować się niefermentującymi cukrami, jak laktoza, czy ksylitol. Najlepiej jednak po prostu uwarzyć z zacieraniem i zatrzeć na słodko wydłużając przerwę dekstrynującą.
    Ostatnia zmiana dokonana przez wrednyhawran; 2014-09-07, 10:08.
    Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
    Małe Piwko Blog
    Małe Piwko Blog na facebooku
    Domowy Browar Demon

    Comment

    • grekab
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 66

      #3
      Czyli do zacierania mogę użyć słodów bez względu na smak ?
      Młody piwowar

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19306

        #4
        W przypadku przygotowania piwa z brewkita nie ma zacierania, a i gotowanie/warzenie jest symboliczne. Tylko pełen proces z zacieraniem słodu daje wpływ na ilość niefermentujących cukrów, a tym samym łagodniejsze/słodsze piwo. Tak jak pisze wrednyhawran.

        Comment

        • grekab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 66

          #5
          No rozumiem, tylko nie wiem jakiego słodu użyć żeby mi piwko smakowało.
          Młody piwowar

          Comment

          • TomX
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2004.09
            • 1035

            #6
            Tego nie wie nikt.

            Comment

            • wrednyhawran
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2010.07
              • 1784

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grekab
              No rozumiem, tylko nie wiem jakiego słodu użyć żeby mi piwko smakowało.
              Na początek korzystaj z gotowych zestawów surowców ze sklepów piwowarskich. Wybierasz ulubiony styl i wio. Na własne receptury przyjdzie czas.
              Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
              Małe Piwko Blog
              Małe Piwko Blog na facebooku
              Domowy Browar Demon

              Comment

              • Marcin_wc
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.09
                • 2115

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika grekab
                Zrobiłem niedawno pierwsze piwko z kita i teraz chciałbym zrobić słodkie piwo na bazie ekstraktu słodowego niechmielonego w płynie. To znaczy żeby było bardziej słodkie niż goryczkowe. Jakich surowców użyć ?
                Ekstrakty WESa, chmiel lubelski, niezbyt żarłoczne drożdże(np. danstar Windsor) i 16-18blg.
                Będzie pan zadowolony.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Axl2
                  Słodkie piwo z ekstraktu
                  Axl2
                  Witam wszystkich,

                  Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
                  2023-11-12, 22:50
                • Grbuy
                  Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
                  Grbuy
                  Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
                  2023-11-30, 21:57
                • Orerendri
                  Jak zacząć z brewkitami?
                  Orerendri
                  Znajomy z pracy podarował mi ostatnio butelkę samowyrobnego piwa z brewkitu. Pierwszy raz miałem z takowym do czynienia, bo wstyd się przyznać - do tej pory piłem mniej lub bardziej markowe koncerniaki. Nawet nigdy nie próbowałem piw rzemieślniczych, bo u nas trudno dostać coś, co nie pochodzi...
                  2020-04-16, 09:02
                • jujooo
                  Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
                  jujooo
                  Witam serdecznie.

                  Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

                  Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
                  2023-08-23, 16:14
                • darekd
                  Saint Germain, Page 24 Barley W
                  darekd
                  Spory kraftowiec z Pas-de-Calais pod Lens.

                  https://www.page24.fr/

                  Barley wine, 10,9% alk.

                  Aromat - dżem truskawkowy, kandyzowane owoce, lekki rozpuszczalnik
                  Piana - wysoka z większymi bąblami, umiarkowana trwałość, strzępy na długo, trochę zostaje...
                  2023-03-26, 22:36
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...