Zrobiłem niedawno pierwsze piwko z kita i teraz chciałbym zrobić słodkie piwo na bazie ekstraktu słodowego niechmielonego w płynie. To znaczy żeby było bardziej słodkie niż goryczkowe. Jakich surowców użyć ?
Chciałbym zrobić słodkie piwo
Collapse
X
-
Warząc z ekstraktu nie masz kontroli nad tym czy piwo będzie słodkie, czy wytrawne. Oczywiście możesz dodać mniej chmielu, albo/i poratować się niefermentującymi cukrami, jak laktoza, czy ksylitol. Najlepiej jednak po prostu uwarzyć z zacieraniem i zatrzeć na słodko wydłużając przerwę dekstrynującą.Last edited by wrednyhawran; 2014-09-07, 09:08.Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar Demon -
W przypadku przygotowania piwa z brewkita nie ma zacierania, a i gotowanie/warzenie jest symboliczne. Tylko pełen proces z zacieraniem słodu daje wpływ na ilość niefermentujących cukrów, a tym samym łagodniejsze/słodsze piwo. Tak jak pisze wrednyhawran.Comment
-
Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
Małe Piwko Blog
Małe Piwko Blog na facebooku
Domowy Browar DemonComment
-
Będzie pan zadowolony.Comment
Comment