Chocolate Milk Stout z Brew Kitu

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • p0p0
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.07
    • 35

    Chocolate Milk Stout z Brew Kitu

    Witam! Tym razem jako moje drugie piwo chcę zrobić Chocolate Milk Stouta. Planuję trafić w coś koło Sweet Cow z Alebrowara. Chyba łatwiej zrobić normalne warzenie ale jeszcze nie jestem na nie gotowy.

    Z tego co udało mi się znaleźć w sieci planuję to zrobić tak:

    200g słodu czekoladowego z zalanego wodą i zostawione na noc w lodówce (parzenie na zimno?)
    100g kakao z niską zawartością tłuszczu
    500g laktozy
    Stout Brewkit od Coopersa
    100g glukozy do refermentacji
    Chcę się zmieścić w 20 litrach

    Czy dalibyście może ekstraktu słodowego ciemnego jeszcze? Czy nie będzie za dużo cukru wtedy?
    Może wrzucić laski wanilli na cichą dla aromatu?

    Uwagi lub sugestie mile widziane

    PS Jeszcze mały offtop, czy da się gdzieś włączyć listę swoich postów i tematów? Nie mogę tego znaleźć.

    Źródło:
    W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez p0p0; 2014-09-08, 21:10.
  • p0p0
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.07
    • 35

    #2
    Czy dalibyście może ekstraktu słodowego ciemnego jeszcze? Czy nie będzie za dużo cukru wtedy?

    Pozwolę sobie sam na to odpowiedzieć - laktoza nie jest ruszana przez drożdże.

    Planuję wrzucić 1kg laktozy na 23L.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19275

      #3
      aleś wymyślił...

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika p0p0 Wyświetlenie odpowiedzi
      200g słodu czekoladowego z zalanego wodą i zostawione na noc w lodówce (parzenie na zimno?)
      dość dziwny pomysł (z tą lodówką) i nazewnictwo (Twoje?).

      Czy dalibyście może ekstraktu słodowego ciemnego jeszcze? Czy nie będzie za dużo cukru wtedy?
      jeśli chcesz zrobić z jednej puszki kita to trochę za mało ekstraktu, by uzyskać 20 litrów 12 blg, pomimo dodania laktozy. trzeba by to wyliczyć ile brakuje.

      Może wrzucić laski wanilli na cichą dla aromatu?
      kakao masz niby odtłuszczone, ale wanilia pozbawi piany to piwo.

      a z 1 kg laktozy wyjdzie Ci ulepek...
      Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-09-09, 20:50.

      Comment

      • p0p0
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.07
        • 35

        #4
        Chodzi mi o "steeping" (parzenie). Pomysł z lodówką znalazłem na filmiku podanym w pierwszym poście. Celem tego jest zabarwienie wody i wyciągnięcie smaku ze słodu specjalistycznego, a skoro lodówka to na zimno. Druga opcja to gotowanie przez 20 min w temp 70C.

        Znalazłem jeden post w którym z 0,5kg nie było zbytnio czuć tej laktozy, a z czasem podobno smak zanika przez układanie się smaków palonych. Jak wyjdzie "krówka" to też nie będzie aż tak źle. Może zejdę do 0,7kg.

        Comment

        • p0p0
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.07
          • 35

          #5
          Muszę dodać też ekstrakt słodowy bo laktoza zwiększa BLG tylko teoretycznie.

          "100g laktozy dodane do 20 litrów roztworu spowoduje zwiększenie gęstości o ok. 0,28°Blg."

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19275

            #6
            A czemu nie dasz pół kilo czekoladowego? po co się ograniczać...

            Chętnie spróbuję co namodziłeś, niezależnie co jeszcze wymyślisz Twoje

            Comment

            • Marcin_wc
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.09
              • 2115

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi

              kakao masz niby odtłuszczone, ale wanilia pozbawi piany to piwo.
              Kakao z niską zawartością tłuszczu(10%), to co innego, niź odtłuszczone (1%).

              Skąd pomysł, że wanilia pozbawi piwo piany?

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19275

                #8
                Moje pozbawiła.

                Comment

                • p0p0
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.07
                  • 35

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marcin_wc Wyświetlenie odpowiedzi
                  Kakao z niską zawartością tłuszczu(10%), to co innego, niź odtłuszczone (1%).
                  Jednak raczej odpuszczę sobie kakao (Bawarskie Prawo Czystości) i faktyczni więcej użyję słodu czekoladowego. Chociaż nie wiem skąd dostanę słodycz

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19275

                    #10
                    Z całym szacunkiem, im dłużej czytam mam wrażenie, że brak Ci podstaw. Uwarz zwykłego stouta z zestawu surowców z zacieraniem a potem doskonal warsztat. Da Ci to dużo wiedzy na temat niż uwarzenie jakiegoś ekstremum, które nie wyjdzie na jakimś etapie i za Chiny ludowe nie będziesz wiedział, gdzie spaprałeś. To taka dobra rada.

                    Comment

                    • Marcin_wc
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2005.09
                      • 2115

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Moje pozbawiła.
                      Skąd pewność, że to wanilia?

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X