Witajcie dodzy forumowicze.
W najbliższy weekend w kooperacji z kumplem, planuję popełnić pierwszą warkę piwa. Wybór padł na pszenicę. Poniżej zamieszczam wstępną recepturę z prośbą o ewentualne uwagi i zastrzeżenia. Z góry dziękuję za uwagę i pomoc
Po analizie wielu tematów, rozmów i receptur stworzyliśmy coś takiego:
Skład
Słód pszeniczny jasny Strzegom - 3kg
Słód pilzneński Bruntal - 2kg
Słód Carahell - 0,5kg
Chmiel Chinook - 30-35g
Chmiel Cascade - 20-30g
Drożdże - WB06
Zacieranie
44* - 15min (tylko słód pszeniczny)
63* - 45min
72* - 30min
78* - wygrzew
Tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie. Wiele czytałem o dekokcji, obmyśliliśmy taki jej schemat:
dekokcja z 63* do 72*, po ok. 20 min pierwszej przerwy scukrzającej pobieramy dekokt, trzymamy go 10 - 15 min w ~70*, 10 min gotowania po czym podnosimy temp. zacieru do drugiej przerwy scukrzającej.
Czy taki schemat ma sens?
Pytanie numer dwa. Woda jaką dysponuje ma pH 7,5, czy po dodaniu słodów uzyskam zalecany poziom pH czy konieczna okaże się korekta kwasem mlekowym?
Chmielenie
60min - 20g chinook
20min - 15g cascade
5min - 10g cascade
5min - 10g chinook
Tutaj pojawia się pytanie numer trzy. Chcemy wyciągnąć z chinooka aromat grejpfruta, czy to 5 min będzie odpowiednim czasem a 10g odpowiednią ilością by uzyskać zamierzony efekt? generalnie chodzi nam o polaczenie aromatu bananów i cytrusów
Fermentacja
Temp. ok 21*
Tylko fermentacja burzliwa - z założenia 12-14 dni
Refermentacja miodem lub cukrem trzcinowym
Pytanie numer cztery. Przy tak małej ilości dodawanego słodziwa szanse na wyczucie go w smaku są chyba minimalne o ile nie zerowe?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, sugestie i porady.
pozdrawiam
W najbliższy weekend w kooperacji z kumplem, planuję popełnić pierwszą warkę piwa. Wybór padł na pszenicę. Poniżej zamieszczam wstępną recepturę z prośbą o ewentualne uwagi i zastrzeżenia. Z góry dziękuję za uwagę i pomoc
Po analizie wielu tematów, rozmów i receptur stworzyliśmy coś takiego:
Skład
Słód pszeniczny jasny Strzegom - 3kg
Słód pilzneński Bruntal - 2kg
Słód Carahell - 0,5kg
Chmiel Chinook - 30-35g
Chmiel Cascade - 20-30g
Drożdże - WB06
Zacieranie
44* - 15min (tylko słód pszeniczny)
63* - 45min
72* - 30min
78* - wygrzew
Tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie. Wiele czytałem o dekokcji, obmyśliliśmy taki jej schemat:
dekokcja z 63* do 72*, po ok. 20 min pierwszej przerwy scukrzającej pobieramy dekokt, trzymamy go 10 - 15 min w ~70*, 10 min gotowania po czym podnosimy temp. zacieru do drugiej przerwy scukrzającej.
Czy taki schemat ma sens?
Pytanie numer dwa. Woda jaką dysponuje ma pH 7,5, czy po dodaniu słodów uzyskam zalecany poziom pH czy konieczna okaże się korekta kwasem mlekowym?
Chmielenie
60min - 20g chinook
20min - 15g cascade
5min - 10g cascade
5min - 10g chinook
Tutaj pojawia się pytanie numer trzy. Chcemy wyciągnąć z chinooka aromat grejpfruta, czy to 5 min będzie odpowiednim czasem a 10g odpowiednią ilością by uzyskać zamierzony efekt? generalnie chodzi nam o polaczenie aromatu bananów i cytrusów
Fermentacja
Temp. ok 21*
Tylko fermentacja burzliwa - z założenia 12-14 dni
Refermentacja miodem lub cukrem trzcinowym
Pytanie numer cztery. Przy tak małej ilości dodawanego słodziwa szanse na wyczucie go w smaku są chyba minimalne o ile nie zerowe?
Z góry dziękuję za odpowiedzi, sugestie i porady.
pozdrawiam
Comment