Pierwsze warzenie - receptura + kilka pytan

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wydmikufel607
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.12
    • 2

    Pierwsze warzenie - receptura + kilka pytan

    Witajcie dodzy forumowicze.
    W najbliższy weekend w kooperacji z kumplem, planuję popełnić pierwszą warkę piwa. Wybór padł na pszenicę. Poniżej zamieszczam wstępną recepturę z prośbą o ewentualne uwagi i zastrzeżenia. Z góry dziękuję za uwagę i pomoc

    Po analizie wielu tematów, rozmów i receptur stworzyliśmy coś takiego:

    Skład
    Słód pszeniczny jasny Strzegom - 3kg
    Słód pilzneński Bruntal - 2kg
    Słód Carahell - 0,5kg

    Chmiel Chinook - 30-35g
    Chmiel Cascade - 20-30g

    Drożdże - WB06

    Zacieranie
    44* - 15min (tylko słód pszeniczny)
    63* - 45min
    72* - 30min
    78* - wygrzew

    Tutaj pojawia się moje pierwsze pytanie. Wiele czytałem o dekokcji, obmyśliliśmy taki jej schemat:
    dekokcja z 63* do 72*, po ok. 20 min pierwszej przerwy scukrzającej pobieramy dekokt, trzymamy go 10 - 15 min w ~70*, 10 min gotowania po czym podnosimy temp. zacieru do drugiej przerwy scukrzającej.
    Czy taki schemat ma sens?
    Pytanie numer dwa. Woda jaką dysponuje ma pH 7,5, czy po dodaniu słodów uzyskam zalecany poziom pH czy konieczna okaże się korekta kwasem mlekowym?

    Chmielenie
    60min - 20g chinook
    20min - 15g cascade
    5min - 10g cascade
    5min - 10g chinook

    Tutaj pojawia się pytanie numer trzy. Chcemy wyciągnąć z chinooka aromat grejpfruta, czy to 5 min będzie odpowiednim czasem a 10g odpowiednią ilością by uzyskać zamierzony efekt? generalnie chodzi nam o polaczenie aromatu bananów i cytrusów

    Fermentacja
    Temp. ok 21*
    Tylko fermentacja burzliwa - z założenia 12-14 dni

    Refermentacja miodem lub cukrem trzcinowym

    Pytanie numer cztery. Przy tak małej ilości dodawanego słodziwa szanse na wyczucie go w smaku są chyba minimalne o ile nie zerowe?

    Z góry dziękuję za odpowiedzi, sugestie i porady.

    pozdrawiam
  • Wydmikufel607
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.12
    • 2

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wydmikufel607 Wyświetlenie odpowiedzi
    Tutaj pojawia się pytanie numer trzy. Chcemy wyciągnąć z chinooka aromat grejpfruta, czy to 5 min będzie odpowiednim czasem a 10g odpowiednią ilością by uzyskać zamierzony efekt?
    na innym forum zaproponowana nam zeby zmienic chmielenie w nastepujacy sposob: Może lepiej pod sam koniec gotowania (w zasadzie to na 0', czyli takie chmielenie whirpoolowe), żeby za bardzo w goryczkę nie poszło, bo chinook jednak jest już dość mocno goryczkowy, ale za to większą ilość? Czyli zamiast 30g, zakupcie 50g i 20g na 60', a to co zostanie na 0'. Przy 10g szanse na to, że aromat będzie wyczuwalny będą raczej znikome.

    Co sadzicie o takim pomysle

    Ps. nie znalazlem opcji edytuj jesli ktos moze polaczyc to z 1 postem to bede wdzieczny

    Comment

    • zgoda
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.05
      • 3516

      #3
      Jak to pierwsze piwo, to rób według pierwotnego zamysłu. I tak wyjdzie wam coś innego, niż planujecie.
      Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

      Comment

      • Marcin_wc
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2005.09
        • 2115

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wydmikufel607 Wyświetlenie odpowiedzi
        Pytanie numer dwa. Woda jaką dysponuje ma pH 7,5, czy po dodaniu słodów uzyskam zalecany poziom pH czy konieczna okaże się korekta kwasem mlekowym?
        Nie wiadomo. Trochę jak byś spytał, czy wlanie 5l wody do garnka nepełni go. Nie wiadomo, jaką pojemność ma garnek i nie wiadomo, jaki bufor ma Twoja woda, dlatego pH mierzymy po dodaniu słodów, a nie przed.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X