Ile roztworu glukozy?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pablocet
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 11

Ile roztworu glukozy?

Witam,

Właśnie robię swoją drugą warkę i zastanwiam się ile dodać roztworu glukozy do piwa po fermentacji cichej.

Piwo to Golden Summer z Brewferm. 11litrów

Dziękuję zgóry
  • grekab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 66

Do butelkowania ja bym dał 4 gramy na 0,5 litra piwka
    Młody piwowar

Comment

• anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

a z doświadczenia to ze 6g/l
      Mniej książków więcej piwa

Comment

• amorph
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2014.06
        • 89

Podpisuje sie pod opinia anteksa. Jesli prowadzisz fermentacje 3-4 tygodnie nie ma sie co obawiac niedofermentowania i 5-6g na butelke ladnie nagazowuje piwko.

Comment

• grekab
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.08
          • 66

Anteks napisał 6g na litr a ty piszesz 5-6 g na butelkę 0,5 litra. To chyba dużo?
          Młody piwowar

Comment

Related Topics

Collapse

• Darins
            Ile glukozy?
            Darins
            W instrukcji jest 110g na 20L, zostalo mi 19L, i teraz jak rozpuszcze glikoze w 1L wody, to wode tez wliczam czy tylko to piwo co zostalo, czyli 19L? Wtedy wychodzi 104,5g glukozy.
            2021-08-09, 12:13
          • Mar11111
            Początki z brewkitem...
            Mar11111
            Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
            ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
            2024-04-20, 14:46
          • RomaNzRumunii
            Vienna lager bardzo wolną fermentacja
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
            2022-01-25, 16:05
          • JohnnyBravo65
            Piwo z brewkitu – drożdże/cukry/proces
            JohnnyBravo65
            Na początku chciałbym się przywitać z Waszym gronem użytkowników, więc hej! Jest to mój pierwszy post na forum i jednocześnie pierwszy krok do „piwowarstwa” o ile mogę tak nazwać to co zamierzam zrobić. Pewnie nietrudno się domyślić o co chodzi w moim poście, bo to można wywnioskować...
            2016-11-11, 13:32
          • KulisBrew
            KuliśBrew
            KulisBrew
            Mam na swoim koncie ok. 15 warek zaczynając od brewkitów w 20L garnku, a kończąc na...
            Jaki koniec? To dopiero początek prawdziwej przygody piwowara! Aktualnie korzystam z
            kociołka warzelnego 40L Royal Catering i mam też lodówkę ze sterownikiem przeznaczoną tylko i wyłącznie...
            2020-08-28, 14:09
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...