Długa cicha czy szybkie butelkowanie?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • MarcinKa
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2005.02
    • 2737

    #1

    Długa cicha czy szybkie butelkowanie?

    Pytałem już ogólnie kilku osób, ale teraz już konkretnie znam terminy, wiec mogę precyzyjniej zapytać.
    Mamy na cichej (burzliwa 8 dni) wielozbożowe (lekko chmielone) piwo 16,5Blg. Nie będzie możliwości zlania z cichej po 2 tygodniach. Możemy albo butelkować po tygodniu na cichej, albo cichą wydłużyć do 6 tygodni. Temperatura w piwnicy jest stała - 17 stopni.
    Lepszy tydzień cichej czy sześć?
    To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    lepiej tydzień
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • gwzd
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2012.01
      • 622

      #3
      Chyba, że masz szklany gąsior to może być i 6 tygodni.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        To potwierdzam, com mówiła - butelkować po tygodniu cichej.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • MarcinKa
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2005.02
          • 2737

          #5
          Dzięki, najprawdopodobniej w niedzielę trafi do butelek.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gwzd
          Chyba, że masz szklany gąsior to może być i 6 tygodni.
          Mam, nawet kilka. Dlaczego w szkle mogło by długo być? Chodzi o szczelność?
          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • woosaa
            Przyspieszona cicha
            woosaa
            Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
            2025-01-09, 17:18
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 10:28
          • m2200
            Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
            m2200
            Witam,

            wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

            Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
            2019-05-16, 18:06
          • rosiks
            Receptura na APA
            rosiks
            Witam,

            Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
            Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
            Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
            2017-12-25, 19:52
          • Charlie44
            Pierwsze zlewanie na cichą.
            Charlie44
            Cześć wszystkim,

            Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

            1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
            2018-10-22, 12:08
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...