Pomoc na dobry początek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Puzon19
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 2

    Pomoc na dobry początek

    Dzień dobry,

    Chcę uwarzyć swoją pierwsza warkę. Coś na kształt IPA (bardzo lubię te amerykańskie chmiele). Powiem wprost posiadam: Ekstrakt z Profimatora- Malt Dark ( koncentrat brzeczki ciemnej), trzy chmiele po 30 g Cascade, Amarillo i Chinook oraz drożdże piwowarskie BrewGo-02 (fermentacja górna). No i naturalnie cukier i woda.
    Jeżeli chodzi o sprzęt to mam Garnek 20l (ale nie emaliowany- mam obawy czy uda mi się go dokładnie wysterylizować), fermentor 20 l z kranikiem.

    Chodzi mi o kilka wskazówek dotyczących warzenia a dokładnie receptury. Profimator w instrukcji radzi z trzech saszetek koncentratu zrobić piwo na 35 litrów. Ja do 20l użyję zatem 2 saszetek. Dwa nie jest do końca podane jaką ilość chmielu miałbym dodawać kolejno w 15’ 40’ i 80’ minucie warzenia.

    Druga moja wątpliwość dotyczy dodawania glukozy przed butelkowaniem (do butelek). W ulotce z tego ekstraktu nie ma o tym mowy a wiem bo już zapoznałem się z radami np. ulotki z Coopera że takie coś powinno się dawać. Boję się że piwko będzie mało wysycone.

    Trzecia wątpliwość dotyczy fermentacji. Moj wujek robił piwo z Coopera i wyszło mu kwaśne i nie wysycone. Pewnie zakażenie albo słabe kasplowanie ( używamy kapslownicy młotkowej- nie obraził bym się o za jakąś rade dotycząca jak kapslować tym ustrojstwem by było dobrze. Czy raz a mocno uderzać czy kilka razy małymi uderzeniami). Jednak mamy tez podejrzenie że mogła to być wina zbyt szybkiego odlania do butelek po fermentacji. Po prostu źle wyczuliśmy jej koniec. Tu też poprosiłbym o kilka rad jak rozpoznać jej zakończenie.

    Z góry dziękuję za pomoc.
Przetwarzanie...
X