Chmielenie na zimno - wątpliwość

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Azi_92
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.03
    • 38

    #1

    Chmielenie na zimno - wątpliwość

    Witam!

    Robię właśnie swoją szóstką warkę - tym razem padło na New Zealand India Pale Ale. I przyszedł czas na moje pierwsze chmielenie na zimno :-)

    Pytanie brzmi - czy chmiel powinien opaść na dno fermentora? Wrzuciłem go 48h temu i dalej trzyma się na powierzchni gęstym, zbitym kożuchem (chmieliłem granulatem, wsypałem prosto do fermentora - przeczytałem, że umieszczenie granulatu w woreczku nie jest najlepszym pomysłem). Zastanawia mnie, czy w takiej sytuacji cała warka otrzyma swoją porcję aromatu, czy też aromatyzuję jedynie powietrze między chmielem a pokrywką fermentora.... Czy powinienem zdezynfekowaną łyżką pomieszać trochę w fermentorze, by utopić chmiel?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10810

    #2
    Moje zazwyczaj się rozpuszczają i pomału opadają
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Azi_92
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.03
      • 38

      #3
      Czyli być cierpliwym? W instrukcji zalecają wsypać chmiel na 4 dni przed rozlewem, nie piszą jednak nic o opadaniu ;-) W razie czego czekać aż opadnie?

      Comment

      • AndrewZG
        Porucznik Browarny Tester
        • 2009.08
        • 261

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Azi_92
        Witam!
        przeczytałem, że umieszczenie granulatu w woreczku nie jest najlepszym pomysłem
        Niby dlaczego?
        Sam fakt, że masz jakiś problem z pływającym chmielem i wątpliwości dotyczące nabrania aromatu przez całe piwo dowodzi, że woreczek z odpowiednim obciążeniem załatwia sprawę. Stosuję ten sposób (moi znajomi również) od kilku lat i jestem b. zadowolony z efektu.

        Comment

        • Azi_92
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.03
          • 38

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika AndrewZG
          Niby dlaczego?
          Sam fakt, że masz jakiś problem z pływającym chmielem i wątpliwości dotyczące nabrania aromatu przez całe piwo dowodzi, że woreczek z odpowiednim obciążeniem załatwia sprawę. Stosuję ten sposób (moi znajomi również) od kilku lat i jestem b. zadowolony z efektu.
          Z tego, co czytałem na tym forum, to chmiel w woreczku ma zbijać się w grudę i jego część w ogóle nie ma okazji oddać aromatu

          Comment

          • TeDy_beer
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.06
            • 283

            #6
            Nie musi tak być, natomiast chmiel nie zawsze opadnie Ci w całości na dno. Może być tak, ze część będzie pływać na powierzchni, z część pójdzie na dno i zmiesza się z drożdżami. Tak czy owak 4 dni to wystarczający czas na przedostanie się aromatów chmielowych do piwa.
            AMEN i :stout:
            Browar Domowy Małe Ale
            Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

            Comment

            • AndrewZG
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.08
              • 261

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Azi_92
              Z tego, co czytałem na tym forum, to chmiel w woreczku ma zbijać się w grudę i jego część w ogóle nie ma okazji oddać aromatu
              Ważne jest, żeby w woreczku zostawić możliwie najwięcej wolnego/pustego miejsca, aby chmiel po otrzymaniu cieczy i niewątpliwym pewnym "napęcznieniu" miał gdzie się rozprężyć - wystarczy moim zdaniem zachowanie tej prostej zasady.
              Jeżeli zawiążesz woreczek ściśle nad suchym chmielem, to oczywiście oddanie aromatu będzie mniejsze, ale wiadomo powszechnie żeby tak nie robić.
              Pozdro

              Comment

              • leon85
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.07
                • 37

                #8
                Ja też używam do chmielenia zarówno piwa jak i miodu, siatki muslinowej i jestem zadowolony

                Comment

                • Azi_92
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2014.03
                  • 38

                  #9
                  Dzięki za pomoc :-)

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • darekd
                    Racibórz, Zula (Polski Chmiel)
                    darekd
                    Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                    Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                    Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....
                    2022-06-24, 23:17
                  • darekd
                    Racibórz, Książęcy (Polski Chmiel)
                    darekd
                    Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                    Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%

                    Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....
                    2022-06-24, 22:39
                  • Brandis
                    Chmielenie na zimno.
                    Brandis
                    Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
                    Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
                    2020-02-05, 17:00
                  • darekd
                    Racibórz, Oktawia (Polski Chmiel)
                    darekd
                    Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.

                    Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.

                    Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii

                    Aromat -...
                    2022-06-25, 00:49
                  • m2200
                    Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
                    m2200
                    Cześć,

                    znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

                    Jak...
                    2019-04-30, 17:10
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...