Pierwsze warzenie - problem

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Elimster
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 2

    #1

    Pierwsze warzenie - problem

    Hej dziś warzyłem swoją pierwszą warkę z zacieraniem. Nie sprawdziłem po wysładzaniu ile stopni balinga ma brzeczka w efekcie czego dopiero po całym procesie produkcyjnym zorientowałem się, że wylądowałem z 12-13 litrami brzeczki z zadanymi drożdżami. Mogę dolać przegotowanej i ostudzonej wody w tym momencie ?
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24007

    #2
    No to zależy ile tych ballingów w końcu miałeś po chmieleniu.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Elimster
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 2

      #3
      Po chmieleniu miałem 22 stopnie ballinga w tym jakieś 1,5 stopnia z laktozy. Dolałem 5 litrów przegotowanej i ostudzonej wody. Pewnie trzeba było więcej ale wczoraj już nie dałem rady się tym zajmować.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • nonFelix
        Przetłumaczony Webinar Johna Malleta - Najnowsze trendy w chmieleniu i marketingu
        nonFelix
        Seminarium technologiczne na temat chmielu z USA. Nagrano 26 maja 2023 r

        JOHN MALLETT jest autorem książki „Słód: Praktyczny przewodnik od pola do warzelni”. Spędził prawie 25 lat jako główny piwowar, nadzorując całą produkcję piwa w wielokrotnie nagradzanym Bell's Brewery,...
        2023-07-14, 12:19
      • darekd
        Pinta, Black Delivery
        darekd
        Black IPA chmielona amerykańskimi Simcoe i Idaho7

        15% ekstr.
        6,5% alk.

        Aromat - słodowo-chmielowy. Z jednej strony kremowa (z mlekiem?) kawa z lekką palonością skontrowane łagodną cytrusowością, może żywicznością. Słód wygrywa
        Piana - wyższa, zwarta,...
        2024-09-18, 21:18
      • darekd
        Avery, Avery IPA
        darekd
        Browar z Boulder w Colorado, dlatego i piwo określono jako "Colorado IPA"

        6,5% alk. Chmiele: Columbus, Cascade, Chinook, Centennial, Idaho 7, Simcoe. Dwa ostatnie na zimno

        https://www.averybrewing.com/brews/avery-ipa

        Aromat: chmielowo-słodowy, słodszy,...
        2024-05-25, 21:42
      • e-prezes
        Perła, EPA
        e-prezes
        Drugie z nowości/specjalności sezonowych, które wprowadza browar z Lublina. O ile opadł mi zapał do Doppelbocka, choć nadal mi smakuje to już nie brałem w ciemno tego piwa. Znany bloger z Kopyrowa już degustował przede mną, więc wziąłem z pewnymi nadziejami.

        EPA, czyli english...
        2024-05-08, 10:26
      • e-prezes
        Grodzisk, Modern Grodziskie
        e-prezes
        Było już "a la grodziskie", "quasi grodziskie", "w stylu grodziskie", "grodziskie 2.0", "hoppy grodziskie" a nawet grodziskie, które nie smakowało jak grodziskie. Cóż przyszła pora na wersję "modern". Czym ten modern typ się wyróżnia..?...
        2024-04-18, 07:24
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...