Witbier - siarkowodór

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • AdamJ
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.07
    • 16

    Witbier - siarkowodór

    Witam zakupiłem z warzenie.pl Wita z drożdżami brewferm balanche. Chciałem zrobić piwo na szybko, (wiem nie powinienem) przez co ominąłem cichą fermentację i rozlewałem w butelki zaraz po burzliwej. Do rozlewania uchyliłem tylko delikatnie wieko żeby się podciśnienie nie zrobiło przy spuszczaniu brzeczki, ale pod koniec stwierdziłem, że coś mi wali siarkowodorem otworzyłem wieko całkowicie, a tam mordor po prostu, już nie mówiąc o tym, że wyszło mi 15l piwa zamiast 20... Teraz otworzyłem butelkę 2 tygodnie po zabutelkowaniu i piwo nadal czuć siarkowodorem. Generalnie pogodziłem się z tym, ze piwo nadaje się tylko do wylania jednakże zastanawia mnie Czy owy siarkowodór jest wynikiem tego, że te drożdże wytwarzają go tyle, a ja nie przelałem piwa na cichą + duże stężenie piwa (15l zamiast 20), czy jest to zakażenie? Wiem, że nie da się tego jednoznacznie określić zastanawia mnie tylko czy miał ktoś z Was taki przypadek?

    Najzabawniejsze jest to, że to miało być ostatnie piwo, które robię bez przelewania na cichą teraz mam pewność, że zawsze będę to robił.

    Pozdrawiam.
  • Pkapka
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 24

    #2
    Miesiąc temu zabutelkowałem witka z tego samego źródła. Przez 2-3 tygodnie "zapach" po nalaniu do szklanki nie należał do najprzyjemniejszych, jednak później minął. W chwili obecnej piwko jest, że tak powiem: bardziej niż przyjemne -czas zrobił swoje. Używałem drożdży mauribrew weiss. Czytałem, że przy witach dziwne zapachy się zdarzają. Czy to infekcja - również czas pokaże, zalecam cierpliwość. Pozdrawiam

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23926

      #3
      ot, normalne odory fermentacyjne... czas zamieni smród w miód
      Last edited by ART; 2014-09-18, 06:54.
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • AdamJ
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 16

        #4
        Aha czyli rozumiem, że mam tego nie wylewać. i że to minie po jakimś czasie? To dobrze, że wczoraj tego nie zrobiłem, bo miałem ochotę

        Pozdrawiam

        Comment

        • AdamJ
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.07
          • 16

          #5
          Minęło dokładnie 2,5 miesiąca od rozlewania. Woń siarkowodoru jest nadal odczuwalna w związku z tym piwo wylewam, bo potrzebują wolne skrzynki i butelki na następną warkę, gdyż temperatury na zewnątrz już pozwalają na warzenie piwa dolnej fermentacji Jednak ciekawi mnie czy jakbym przelał to piwo na cichą to by było wszystko OK czy jest to kwestia jakiegoś zakażenia.

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Mogło to być zakażenie bakteriami Zymomonas mobilis, które mają najlepsze warunki wzrostu w temperaturach 25-30°C - czyli zbyt wysoka temperatura fermentacji, ewentualnie brak lub zbyt słabe napowietrzenie brzeczki przez co drożdże nie miały warunków do zdominowania środowiska i na ich miejsce weszło coś innego. Stawiam jednak że to efekt złej kondycji drożdży (długiego przechowywania w nieodpowiednich warunkach, bliskości końca daty przydatności do użycia, brak startera czy chociażby uwodnienia) i zestresowania ich: jeśli wyszło Ci 15l zamiast 20 to oznacza że ekstrakt początkowy brzeczki był o 25% wyższy, np. 15*Blg zamiast 12 a typ i ilość drożdży dodana do zestawu przez producenta nie zakładały takiego stężenia.
            Last edited by Jimmy_jb; 2014-11-16, 00:01.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • sztetke
              Porucznik Browarny Tester
              • 2009.12
              • 355

              #7
              Te drożdże są do dupy, wiele osób miało to samo (ja tez i smród pozostał tak jak wyżej), być może ma to jakiś związek z wodą (mam mega twardą), ale nie wgłębiałem się w temat.

              Comment

              • amorph
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2014.06
                • 89

                #8
                Bardzo dobre wity wychodza na tych drozdzach. Tylko nie po 2 tygodniach.

                Comment

                Przetwarzanie...
                X