Witam,
Po kilku brewkitach oraz pierwszych browarach z zacieraniem (wszystko górna fermentacja) przymierzam się do fermentacji dolnej. Na początek chcę spróbować sił na brewkicie: Koźlak Gozdawa. Czy możliwa jest fermentacja dolna w warunkach 'blokowych' bez posiadania wolnej lodówki? Według informacji producenta nie będzie to problemem:
"Prosimy nie obawiać się dolnej fermentacji, gdyż brzeczkę należy tylko delikatnie schłodzić po 48 godzinach, wstawiając do chłodniejszego pomieszczenia lub wystawiając na noc na balkon. Wystarczy temperatura poniżej 19 stopni."
Co oznaczają te słowa? Przecież na dworze są wahania temperatury itp... Jak to ma wyglądać? Czy ktoś próbował ich brewkitów z dolnej fermentacji?
Po kilku brewkitach oraz pierwszych browarach z zacieraniem (wszystko górna fermentacja) przymierzam się do fermentacji dolnej. Na początek chcę spróbować sił na brewkicie: Koźlak Gozdawa. Czy możliwa jest fermentacja dolna w warunkach 'blokowych' bez posiadania wolnej lodówki? Według informacji producenta nie będzie to problemem:
"Prosimy nie obawiać się dolnej fermentacji, gdyż brzeczkę należy tylko delikatnie schłodzić po 48 godzinach, wstawiając do chłodniejszego pomieszczenia lub wystawiając na noc na balkon. Wystarczy temperatura poniżej 19 stopni."
Co oznaczają te słowa? Przecież na dworze są wahania temperatury itp... Jak to ma wyglądać? Czy ktoś próbował ich brewkitów z dolnej fermentacji?
Comment