Fermentacja dolna

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pakumy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 18

    Fermentacja dolna

    Witam,
    Po kilku brewkitach oraz pierwszych browarach z zacieraniem (wszystko górna fermentacja) przymierzam się do fermentacji dolnej. Na początek chcę spróbować sił na brewkicie: Koźlak Gozdawa. Czy możliwa jest fermentacja dolna w warunkach 'blokowych' bez posiadania wolnej lodówki? Według informacji producenta nie będzie to problemem:
    "Prosimy nie obawiać się dolnej fermentacji, gdyż brzeczkę należy tylko delikatnie schłodzić po 48 godzinach, wstawiając do chłodniejszego pomieszczenia lub wystawiając na noc na balkon. Wystarczy temperatura poniżej 19 stopni."
    Co oznaczają te słowa? Przecież na dworze są wahania temperatury itp... Jak to ma wyglądać? Czy ktoś próbował ich brewkitów z dolnej fermentacji?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Gozdawa bzdury pisze.

    Fermantacja dolna najlepiej 8-10St C.
    Brzeczkę należy schłodzić od razu do 8st C, po 48 godzinach to już może być po fermentacji.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2014-09-18, 13:29.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Bzdury pisze o dolnej fermentacji, ale może dodają tak samo "dolne" drożdże, jak Coopers.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
        Gozdawa bzdury pisze.

        Fermantacja dolna najlepiej 8-10St C.
        Brzeczkę należy schłodzić od razu do 8st C, po 48 godzinach to już może być po fermentacji.
        Gozdawa nie pisze bzdur to chłyt maketingowy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • pakumy
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.02
          • 18

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          Gozdawa nie pisze bzdur to chłyt maketingowy
          Chwyt marketingowy polega na dodawaniu drożdży górnej fermentacji czy podawaniu zbyt optymistycznych informacji co do warunków fermentacji?

          Cytat ze strony gozdawa.org:
          "Od innych producentów zestawów odróżnia nas to, że dodajemy drożdże najlepszych światowych szczepów dedykowane do typu piwa i rodzaju fermentacji oraz sygnujemy je własnym herbem wg zasady "Noblesse oblige"."

          Comment

          Przetwarzanie...
          X