Fermentacja dolna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pakumy
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2011.02
    • 18

    #1

    Fermentacja dolna

    Witam,
    Po kilku brewkitach oraz pierwszych browarach z zacieraniem (wszystko górna fermentacja) przymierzam się do fermentacji dolnej. Na początek chcę spróbować sił na brewkicie: Koźlak Gozdawa. Czy możliwa jest fermentacja dolna w warunkach 'blokowych' bez posiadania wolnej lodówki? Według informacji producenta nie będzie to problemem:
    "Prosimy nie obawiać się dolnej fermentacji, gdyż brzeczkę należy tylko delikatnie schłodzić po 48 godzinach, wstawiając do chłodniejszego pomieszczenia lub wystawiając na noc na balkon. Wystarczy temperatura poniżej 19 stopni."
    Co oznaczają te słowa? Przecież na dworze są wahania temperatury itp... Jak to ma wyglądać? Czy ktoś próbował ich brewkitów z dolnej fermentacji?
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Gozdawa bzdury pisze.

    Fermantacja dolna najlepiej 8-10St C.
    Brzeczkę należy schłodzić od razu do 8st C, po 48 godzinach to już może być po fermentacji.
    Ostatnia zmiana dokonana przez jacer; 2014-09-18, 13:29.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Bzdury pisze o dolnej fermentacji, ale może dodają tak samo "dolne" drożdże, jak Coopers.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
        Gozdawa bzdury pisze.

        Fermantacja dolna najlepiej 8-10St C.
        Brzeczkę należy schłodzić od razu do 8st C, po 48 godzinach to już może być po fermentacji.
        Gozdawa nie pisze bzdur to chłyt maketingowy
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • pakumy
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2011.02
          • 18

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          Gozdawa nie pisze bzdur to chłyt maketingowy
          Chwyt marketingowy polega na dodawaniu drożdży górnej fermentacji czy podawaniu zbyt optymistycznych informacji co do warunków fermentacji?

          Cytat ze strony gozdawa.org:
          "Od innych producentów zestawów odróżnia nas to, że dodajemy drożdże najlepszych światowych szczepów dedykowane do typu piwa i rodzaju fermentacji oraz sygnujemy je własnym herbem wg zasady "Noblesse oblige"."

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • dadek
            Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
            dadek
            Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
            2023-12-05, 00:56
          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 16:59
          • darekd
            Gutmann, Untergärig
            darekd
            Browar z Titting w Górnej Bawarii to jeden z tradycyjnych browarów piw pszenicznych. A tu nagle piwo "Untergärig" czyli "Dolna Fermentacja".
            Nawet na stronie: https://www.brauerei-gutmann.de/ nie przyznają się do tego piwa. Dodatkowo nie informują nawet jakie to piwo. Jest...
            2020-11-14, 00:13
          • Petitpierre
            25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
            Petitpierre
            Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
            2023-08-25, 20:15
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...