American Wheat - jak chmielić?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wonbrz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 14

American Wheat - jak chmielić?

Witam serdecznie,

Zaczynam warzyć swoje pierwsze piwo. Zakupiłem zestaw startowy oraz surowce z tego zestawu.

Mam zamiar zrobić z tego american wheat. Do zestawu dokupiłem chmiele: cascade, centennial oraz tomahawk i ich planuję użyć zamiast tego dodawanego do zestawu. Tutaj pojawia się pytanie oraz prośba: w jakiej proporcji i w jakiej gramaturze dosypać chmielu na IBU ok. 25-30? Równocześnie pojawia się pytanie: który chmiel do "kotła", a który na zimno?

Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź i proszę o wyrozumiałość, jeśli popełniłem powyżej jakąś browarniczą gafę

Pozdrawiam serdecznie wszystkich fanów dobrego piwa
  • EzEt
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.03
    • 156

Mówiąc szczerze, to nietypowa zagrywka kupować zestaw do klasycznej pszenicy z dedykowanym drożdżami i zrobić z tego American Wheat

Napisz ile tego chmielu kupiłeś. Na zimno to 50g np. centenniala przy 12blg wystarczy. Do kotła możesz zostawić ten Tradition, chyba, że musi być na maksa w stylu, to wtedy wymień na Cascade.
    https://www.facebook.com/browarbaluty/

Comment

• wonbrz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 14

A na jakie drożdze byś wymienił, by zrobić american wheat'a? po 30 g centennial oraz tomahawk oraz 100 g cascade wielkie dzięki za odpowiedź i pomoc!

Comment

• EzEt
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.03
        • 156

US-05 albo coś w tym stylu. Ale na wb-06 też coś Ci wyjdzie i pewnie będzie dobre tylko chyba lepiej zostawić takie drożdże na klasyczną pszenicę.

Sypnąłbym 30g centenniala i 20 cascade na zimno a do kotła wymienił tradition na tomahawka ale dałbym go mniej (10g). Jeszcze trochę cascade na "smak" (20g) i powinno być ok.

Ściągnij sobie BrewTarget. Idealny nie jest ale przy konstruowaniu receptur bardzo przydatny.
        Ostatnia zmiana dokonana przez EzEt; 2014-09-20, 20:00.
        https://www.facebook.com/browarbaluty/

Comment

• wonbrz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.06
          • 14

Super, wielkie dzięki za odpowiedź i podpowiedź!

Comment

• Pinhead86
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.07
            • 18

Chmielenie mojej amerykanskiej pszenicy (25L):
            60 min- 20g Amarillo
            20g Cascade- w czasie studzenia
            20g Citra- w czasie studzenia
            Goryczka niezbyt intensywna pasująca do stylu. Aromat chmielowo slodowy. Nie ma co szaleć z chmielami bo od tego jest AIPA.

Comment

• Pinhead86
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.07
              • 18

Drożdże do jakiegoś amerykańca ja robiłem na US-05.

Comment

Przetwarzanie...
              X