Witam jutro zabieram się za warzenie mojego pierwszego wita, prosiłbym o ocenę receptury ew. o pomoc w jej skorygowaniu:
celuję ~24l ok 11blg
-2,5kg słodu pilzneńskiego
-2,0kg słodu pszenicznego
-0,4kg płatków pszeniczych
-0,4kg płatków owsianych
(raczej zasypu nie zmienie, pszenicę mam lecz nieześrutowaną, a z płatkami pszenicznymi słabo , tylko w jednym sklepie w dodatku po 6zł/400g :< )
3,5l/kg słodu
zacieranie:
65-66C 80'
72C 15'
gotowanie:
łącznie 70 min
chmiel styrian golding 60'
17g kolendry (kotanyi, tylko taką udało mi się dostać, nada się?)
20g curacao
skórki pomarańczy i cytryny na koniec gotowania
Mam do tego kilka pytań:
-czy przydałaby się jeszcze jakaś przerwa przy zacieraniu?
-na ile dokładnie wrzucić przyprawy? wszystkie na raz?
-z racji, iż nie mam chłodnicy i studzę brzeczkę w wannie, czy to, że przyprawy z chmielem będą w niej przez kilka godzin nie wpłynie znacząco na jakoś piwa?
celuję ~24l ok 11blg
-2,5kg słodu pilzneńskiego
-2,0kg słodu pszenicznego
-0,4kg płatków pszeniczych
-0,4kg płatków owsianych
(raczej zasypu nie zmienie, pszenicę mam lecz nieześrutowaną, a z płatkami pszenicznymi słabo , tylko w jednym sklepie w dodatku po 6zł/400g :< )
3,5l/kg słodu
zacieranie:
65-66C 80'
72C 15'
gotowanie:
łącznie 70 min
chmiel styrian golding 60'
17g kolendry (kotanyi, tylko taką udało mi się dostać, nada się?)
20g curacao
skórki pomarańczy i cytryny na koniec gotowania
Mam do tego kilka pytań:
-czy przydałaby się jeszcze jakaś przerwa przy zacieraniu?
-na ile dokładnie wrzucić przyprawy? wszystkie na raz?
-z racji, iż nie mam chłodnicy i studzę brzeczkę w wannie, czy to, że przyprawy z chmielem będą w niej przez kilka godzin nie wpłynie znacząco na jakoś piwa?
Comment