Ocena receptury witbiera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • polsyn
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.08
    • 26

    Ocena receptury witbiera

    Witam jutro zabieram się za warzenie mojego pierwszego wita, prosiłbym o ocenę receptury ew. o pomoc w jej skorygowaniu:

    celuję ~24l ok 11blg

    -2,5kg słodu pilzneńskiego
    -2,0kg słodu pszenicznego
    -0,4kg płatków pszeniczych
    -0,4kg płatków owsianych

    (raczej zasypu nie zmienie, pszenicę mam lecz nieześrutowaną, a z płatkami pszenicznymi słabo , tylko w jednym sklepie w dodatku po 6zł/400g :< )

    3,5l/kg słodu

    zacieranie:

    65-66C 80'
    72C 15'

    gotowanie:

    łącznie 70 min

    chmiel styrian golding 60'

    17g kolendry (kotanyi, tylko taką udało mi się dostać, nada się?)
    20g curacao
    skórki pomarańczy i cytryny na koniec gotowania

    Mam do tego kilka pytań:
    -czy przydałaby się jeszcze jakaś przerwa przy zacieraniu?
    -na ile dokładnie wrzucić przyprawy? wszystkie na raz?
    -z racji, iż nie mam chłodnicy i studzę brzeczkę w wannie, czy to, że przyprawy z chmielem będą w niej przez kilka godzin nie wpłynie znacząco na jakoś piwa?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Wygląda ok, tylko chyba wyjdzie mocniejsze niż 11blg ale to żaden problem.
    Ostatnia zmiana dokonana przez fidoangel; 2014-09-23, 22:04.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • polsyn
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.08
      • 26

      #3
      rozcieńcze do 11 najwyżej

      Comment

      • Pinhead86
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.07
        • 18

        #4
        Kolendra chyba nie ta. Ma być indyjska. Jest dostepna w prawie kazdym sklepie piwowarskim.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X