W którym miejscu lepiej jest przechowywać słody?
- Tam gdzie niższa temperatura ale wyższa wilgotność?
- Czy tam gdzie wyższa temperatura ale z niższą wilgotnością?
Przetrzymywałem przez kilka miesięcy resztki słodów w oryginalnych workach, zaklejonych szczelnie taśmą klejącą, w kanale w garażu, bo tam była najniższa temperatura. Ale niestety okazało się że wilgotność w tym miejscu to aż 70%. Nie wiem teraz, czy te słody jeszcze się nadają, czy nie zaczęły pleśnieć? Optycznie wydaje się że są ok.
- Tam gdzie niższa temperatura ale wyższa wilgotność?
- Czy tam gdzie wyższa temperatura ale z niższą wilgotnością?
Przetrzymywałem przez kilka miesięcy resztki słodów w oryginalnych workach, zaklejonych szczelnie taśmą klejącą, w kanale w garażu, bo tam była najniższa temperatura. Ale niestety okazało się że wilgotność w tym miejscu to aż 70%. Nie wiem teraz, czy te słody jeszcze się nadają, czy nie zaczęły pleśnieć? Optycznie wydaje się że są ok.
Comment