Przechowywanie słodów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mecedo
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2013.08
    • 50

    Przechowywanie słodów

    W którym miejscu lepiej jest przechowywać słody?
    - Tam gdzie niższa temperatura ale wyższa wilgotność?
    - Czy tam gdzie wyższa temperatura ale z niższą wilgotnością?

    Przetrzymywałem przez kilka miesięcy resztki słodów w oryginalnych workach, zaklejonych szczelnie taśmą klejącą, w kanale w garażu, bo tam była najniższa temperatura. Ale niestety okazało się że wilgotność w tym miejscu to aż 70%. Nie wiem teraz, czy te słody jeszcze się nadają, czy nie zaczęły pleśnieć? Optycznie wydaje się że są ok.
  • Maggyk
    Szara Adminiscjencja
    🍼
    • 2004.05
    • 5618

    #2
    Wyższa temperatura, niższa wilgotność.
    Artykuł Wogosza na ten temat: Przechowywanie zbóż i słodów .

    Co do drugiego to ci nie odpowiem jednoznacznie. Oceniłabym zapachowo i smakowo i jeśli test wypadnie pomyślnie to powinny się nadać.
    Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
    Piwo domowe -
    Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

    Reklama w BROWARZE
    PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #3
      Optycznie to można ustalić wlot kubła na śmieci, żeby nie spudłować.

      Należy je porządnie wysuszyć i jeśli nie będą wykazywały oznak pleśni, nie będą śmierdzieć itp., to można je do piwa zaryzykować. Ale i tak, jeśli dostały wilgoci, mogły w nich zajść zmiany zmieniające walory smakowe.

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

        #4
        Moje słodu przechowuję w starych fermentorach w garażu. Temp wahają się w przedziale od -25 do +40 jaka wilgotność nie wiem go nie posiadam tego do mierzenia
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • mecedo
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2013.08
          • 50

          #5
          Dzięki za rady.

          Z garażami i piwnicami jest tak, że ich podłogi są w bezpośrednim kontakcie z ziemią, przez co jest w nich zawsze wysoka wilgotność

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Wszędzie jest za wysoka wilgotność. Słody suszy się do zawartości wody ok. 4%, więc jeśli mają dostęp do powietrza, to zawsze wilgoć wciągną. Dlatego lepiej przechowywać je szczelnie zamknięte.

            Comment

            • mecedo
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2013.08
              • 50

              #7
              Ja worek foliowy ze słodem zaklejam dokładnie i szczelnie taśmą klejącą, tak że powietrze na pewno tam się nie dostaje. Oczywiście zaklejam go tak by słód ciasno siedziała w worku foliowym, bez wolnej przestrzeni. Ale wiadomo że po otwarciu fabrycznie zapakowanego worka na czas wysypania części słodu, dostanie się tam trochę powietrza z otoczenia z podwyższoną zawartością wilgoci i później tą wilgotność słód wchłonie. Niby niewiele, ale jednak zawsze to jakaś dawka wilgoci. Nie wiem na ile taka niewielka dawka wpłynie na pleśnienie.

              Wydaje mi się też, ale to moje intuicyjne domysły, że jeżeli taki szczelnie zaklejony worek wstawi się do pomieszczenia z dużą wilgotnością, to wilgotność z pomieszczenia nie przejdzie do wnętrza worka.

              A w ogóle tym zagadnieniem zainteresowałem się jak zaraz po refermentacji jednej warki AIPA miałem gushing i nawet jedna butelka mi strzeliła. Z cukrem do refermentacji na 100% nie przesadziłem i żadnych objawów zepsucia nie było. Dowiedziałem się wtedy że nawet niewielka ilość pleśni w słodzie może spowodować gushing, więc tylko taka przyczyna mi pozostała.
              Co ciekawe po kilku tygodniach leżakowania butelek w chłodnej piwnicy gushing zniknął i piwo jest ok

              Comment

              Przetwarzanie...
              X