W przypadku, gdy drożdże same ładnie flokulują, chłodzenie po cichej pewnie dużo nie wniesie, ale ja ostatnio chłodzę tak każdą warkę i piwa wychodzą mi klarowniejsze.
Drożdżowe posmaki w piwie
Collapse
Related Topics
Collapse
-
Witam!
Czy ktoś spotkał się z sytuacją, gdzie beczka zawierała dość sporą szparę na dnie jak na załączonych obrazkach? Szpara rozciąga się na całą średnicę, ale przy jednym końcu jest ona dość spora. Jestem świadomy, że można beczkę uszczelnić, gdy zawiera szpary między...-
Channel: Sprzęt
-
-
Witam,
wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.
Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie....
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
W praskiej dzielnicy Bubeneč pierwszym browarkiem był Bubenečský powstały prawie równo rok temu https://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=132888 a od marca 2019 około 1500 m na zachód dołączył kolejny pod nazwą Lajka. Również mieści się w dużej stylowej kamienicy jakich tu pełno, przez...
-
Channel: Czechy
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment