Jestem nowy na forum wiec serdecznie witam całe grono "piwoszów"
Wiem że może temat pojawiał się na forach już niejednokrotnie, ponieważ już wiele przeglądałem - natomiast nie udało mi się znaleźć odpowiedzi która by mnie satysfakcjonowała.
Uwarzyłem piwo z zacieraniem (zestaw z HB AIPA 16blg), wydaje mi się że z temperaturami podczas zacierana było wszystko OK(test jodowy nie zabarwił brzeczki), wysładzałem do 24l. Z 20l zakładanej ilości wyszło ok 16,5l, hydratyzowałem
drożdże danstar windsor i zadałem do schłodzonej brzeczki.
Piwo fermentowało przez pierwsze 2 dni w temp. ok 18st.i przestało bulkać. W 3 dniu fermentacji burzliwej było ok6,5blg, i głupi po 5 dniach przelałem na cichą(zgodnie z zaleceniami z zestawu) w momencie przelewania blg było takie same okazuje się że po 5 dniach cichej nadal jest 6,5blg, co jakiś czas bulknie.
Nie wiem co robić, piwo smakuje dobrze, ma solidną goryczkę i szkodaby było się go pozbywać. Niby zgodnie z zaleceniami za 5 dni mógłbym butelkować ale obawiam się grantów.
Przychodzi mi do głowy test odfermentowania, ale nie mam drożdży, znaczy mam ale w kostce babuni-one się nadają?
Co robić?
Pom
Wiem że może temat pojawiał się na forach już niejednokrotnie, ponieważ już wiele przeglądałem - natomiast nie udało mi się znaleźć odpowiedzi która by mnie satysfakcjonowała.
Uwarzyłem piwo z zacieraniem (zestaw z HB AIPA 16blg), wydaje mi się że z temperaturami podczas zacierana było wszystko OK(test jodowy nie zabarwił brzeczki), wysładzałem do 24l. Z 20l zakładanej ilości wyszło ok 16,5l, hydratyzowałem
drożdże danstar windsor i zadałem do schłodzonej brzeczki.
Piwo fermentowało przez pierwsze 2 dni w temp. ok 18st.i przestało bulkać. W 3 dniu fermentacji burzliwej było ok6,5blg, i głupi po 5 dniach przelałem na cichą(zgodnie z zaleceniami z zestawu) w momencie przelewania blg było takie same okazuje się że po 5 dniach cichej nadal jest 6,5blg, co jakiś czas bulknie.
Nie wiem co robić, piwo smakuje dobrze, ma solidną goryczkę i szkodaby było się go pozbywać. Niby zgodnie z zaleceniami za 5 dni mógłbym butelkować ale obawiam się grantów.
Przychodzi mi do głowy test odfermentowania, ale nie mam drożdży, znaczy mam ale w kostce babuni-one się nadają?
Co robić?
Pom
Comment