RIS z brew kita

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • marcinsdance
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.08
    • 3

    RIS z brew kita

    witam, chciałbym uwarzyć dobrego risa z brew kita:


    ale z komentarzy internetowych dowiedziałem się, że ris z brew kita jest cienki, mało gęsty. czy w takim razie mógłbym zakupić dwa takie zestawy ale rozmieszać je z taką samą ilością wody jak na jeden brew kit i zadać dwie saszetki drożdży? Czy to poprawiłoby jakość risa?
  • MarcinKan
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.02
    • 191

    #2
    imperiale mają dużo blg jak zmieszasz 2 w 20l wody to nie wiem czy z taką potężną porcją cukru drożdże sobie poradzą.
    takie jest moje zdanie.

    Comment

    • need
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2014.08
      • 45

      #3
      Ekstrakt ekstraktowi nierówny (prawdopodobnie) ale z 3 kg na 23l na pewno nie uzyskasz więcej niż jakieś 12 Blg, więc wg mnie śmiało można by dorzucić jeszcze 2x1,7kg ekstraktu płynnego. Podbijesz pewnie mniej więcej do 20-22 Blg. Zakup 2 kitów za 260 zł to raczej szalony pomysł.
      A w ogóle to nie porywałbym się na RISa z gotowca, bardzo wątpię, żeby wyszło z tego coś dobrego . Jak chcesz coś ciekawego i prostego w wykonaniu to może zestaw z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem np. Belgijskie Ale, black IPA czy AIPA itp.http://www.browar.biz/centrumpiwowar...e_z_ekstraktow

      Comment

      • MarcinKan
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.02
        • 191

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika need Wyświetlenie odpowiedzi
        Ekstrakt ekstraktowi nierówny (prawdopodobnie) ale z 3 kg na 23l na pewno nie uzyskasz więcej niż jakieś 12 Blg,
        no co ty? ... nie będę się kłócić bo poniekąd możesz mieć racje

        mogę przypiąć się do rady, że z ekstraktów to warto zrobić coś mało skomplikowanego z dużą ilością chmielu aby przykrył i zdominował smak

        Generalnie piwowarstwo domowe to poniekąd droga w nieznane - taka przygoda Trudno się domyśleć do będzie na finale... czasem kanał.
        Standardowa odpowiedz na "piwne pomysły": zrób i podziel się opinią.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          #5
          Ten zestaw jest po prostu b. drogi, by robić z niego takie fanaberie.

          Ale jeśli mimo to chcesz to widzę:

          rozwiązanie
          a/ możesz dać mniej wody do rozcieńczenia tego ekstraktu, by uzyskać wyższy baling (9 litrów dla uzyskania 20 blg);
          b/ możesz dodać innego ekstraktu (niechmielonego) dla podniesienia blg i dochmielić całość indywidualnie;
          c/ możesz dodać innego brewkita;

          Kiedyś lukuj poratował mnie dość prostym wzorem dzięki któremu można bawić się ekstraktami w dość przewidywalny sposób obliczając baling startowy (od biedy nie jest potrzebny balingometr). Oczywiście tu założono 80% ekstrakt. Podobno WES taki ma. Muntonsy i Coopersy (przynajmniej wtedy kiedy się w to bawiłem) miały niższy ok. 70-75%. Najlepiej dowiedzieć się u źródła jak jest, aby nie było przekłamań w obliczeniach.

          Comment

          • marcinsdance
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2014.08
            • 3

            #6
            Dziękuję wszystkim za odpowiedzi!

            Nie wiem co popsułem ale Wasze posty nie docierały na mojego emaila, muszę się zapoznać z ustawieniami forum.

            Wysłałem to samo zapytanie do Browamator.pl i sam pan Andrzej Sadownik przesłał mi też świetne wskazówki za które jestem mu bardzo wdzięczny i którymi chciałbym się z Wami podzielić:

            "bez wątpienia piwo będzie gęstsze i mocniejsze, choć nie wiem czy bardzo dobre. Tak mocno stężona brzeczka może już stanowić problem dla drożdży. Ale prostszą, a na pewno tańszą metodą, a do tego wstępem do techniki zacierania, mogłoby być użycie dodatkowo 500 g ciemnego słodu karmelowego, Weyermann Special W. Śrutę takiego słodu umieszczoną w woreczku ekstrakcyjnym (lub choćby w nylonowej pończosze) należałoby przetrzymać kilkanaście minut w wodzie o temp. 70 *C, w której następnie zamierzamy rozpuścić ekstrakt w syropie z brew-kitu. Dla dalszego podniesienia ekstraktu można by jeszcze dodać opakowanie ciemnego ekstraktu w proszku opisanego tutaj: http://www.browamator.pl/szczegoly.p...4942&grupa_p=6
            W końcu załączone do brew-kita drożdże wspomógłbym w tej sytuacji dodatkową saszetką suchych drożdży Safale S-04.
            Powodzenia i wymarzonego RIS-a na zimowe miesiące życzę! [A.S.]"

            W każdym razie będę eksperymentował. Zdegustowałem w życiu kilka przepysznych RISów (z których dobrze wyleżakowany Speedway Stout chyba najbardziej mi smakował) i chciałbym kiedyś sam takiego uwarzyć.

            Nie spodziewałem się tylu odpowiedzi, widzę że to forum tętni życiem

            Comment

            • Nemrod
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2014.06
              • 3

              #7
              Daj znać co wyszło! W środę zabieram się do RISa, zarezerwowałem na to cały dzień. 14.5 kg słodów robi wrażenie.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X