BA Prawdziwy Stout z ekstraktów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Grant
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.05
    • 1

    BA Prawdziwy Stout z ekstraktów

    Witam

    Zamierzam warzyć stout z ekstraktów z BA. Chyba popełniłem błąd. W zestawie był chmiel east kent goldings. Do chmielenia na zimno zamówiłem jeszcze challengera 30 g. Czy to ma sens? Potem przeczytałem, że jeden jest zamiennikiem drugiego. Czym najlepiej chmielić na zimno taki ekstrakt, żeby poprawić goryczkę i aromat, a jednocześnie trzymać się stylu? Mam jeszcze takie chmiele jak: citra, lubelski, amarillo, simcoe, cascade. Może któryś z nich na zimno? Chociaż nie zamierzałem chmielić po amerykańsku, ale może warto?

    Dzięki za pomoc
  • ksieciuniu
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 157

    #2
    Ja przy tym samym piwku właśnie wrzuciłem na cichą 30 g. Fuggles, ale fermentacja trwa, więc rezultatem się nie szybko pochwalę.

    Comment

    Przetwarzanie...
    X