Witam wszystkich forumowiczów. Od kilku miesięcy czytam i staram się przyswoić możliwie jak największą ilość wiedzy o piwowarstwie, aby uwarzyć swoją pierwszą warkę możliwie jak najlepiej. Z racji tego, że temperatury w ostatnim czasie spadły, rozpoczołem intensywne dobowe pomiary temperatury w różnych zakątkach domu w celu znalezienia zapewniającego odpowiednie warunki dla fermentacji miejsca. Niestety owo idealne miejsce (stabilne 19 stopni, zdala od źródeł ciepła oraz brak nasłonecznienia) znajduje się w pokoju dziennym, który służy głównie do relaksu i odpoczynku. W związku z tym chciałbym dowiedzieć się jak intensywny jest zapach wydzielający się w trakcie fermentacji i w jakim stopniu może on być uciążliwy dla domowników?
Intensywność zapachu podczas fermentacji
Collapse
X
-
Zależy od drożdży i temperatury, zapachy od smrodku zgniłego jajca do ładnego owocowego, najlepiej zrób sobie skrzynie ze styropianu i umieścisz gdzie Ci się podoba, schłodzisz zmrożonym PET-em i po problemie zapachów i stabilnej temperatury. -
Problemem jest właśnie zapewnienie odpowiednio wysokiej temperatury. Wszędzie indziej zakres temperatur wacha się od 15.5 do ok 20.5 stopnia. Ale dziękuje za odpowiedź, jeśli istnieje pojawienia się niezbyt miłych zapachów będe musiał zastanowić się nad różnymi możliwymi rozwiązania problemu umiejscowienia fermentora.Comment
-
Skrzynia dobra na wszystko, jak masz za zimno to dajesz z ciepłą wodę, do tego drożdże też podnoszą podczas fermentacji temperaturę, mam podobnie w zimie, i skrzynia sprawdza się idealnie.
Masz idealny przekrój temperatury do ejli,wiec tylko dostosuj drożdże które tolerują ten przedział .Comment
Related Topics
Collapse
-
Dzień dobry,
W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06
Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Nowe suszone szczepy kveikowe dotarły do nas z norweskiej drożdżowni
Kveik Yeastery. Mamy cztery - stalljen, eitrheim, voss i ebbegarden
- Nuty przewodnie: owoce tropikalne, mango, ananas
- Nuty poboczne: pomarańcza, cytryna
-
Channel: Surowce
2025-02-11, 21:56 -
Dzień dobry,
zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment