Witam!
Swoją przygodę z piwowarstwem domowym postanowiłem zacząć od milk stouta. Wiem, że jak na pierwszy raz powinienem wybrać coś łatwiejszego, ale nie chciałem robić zwykłego lagera. Opracowując swój przepis wzorowałem się na Sweet Cow z AleBrowaru, Przewrocie Mlecznym PINTA/Piwoteka/ALeBrowar i recepturze Tomka Kopyry znalezionej na tym forum. Wyszło mi coś takiego:
pale ale 3,6 kg
pszeniczny jasny 0,4 kg
pszeniczny czekoladowy 0,4 kg
Carapils 0,7 kg
barwiący Strzegom 0,15 kg
palony jęczmień 0,35 kg
płatki owsiane 0,4 kg
laktoza 0,85kg
chmiele:
goryczka – Pilgrim 25g
aromat – English Golding 30g
drożdże Safale S-04
Chciałbym, żeby wyszło mi ciemne, słodkie piwo, z gęstą pianą, gładkie i aksamitne w smaku.
Proszę o opinie. Z góry dziękuję za pomoc
Swoją przygodę z piwowarstwem domowym postanowiłem zacząć od milk stouta. Wiem, że jak na pierwszy raz powinienem wybrać coś łatwiejszego, ale nie chciałem robić zwykłego lagera. Opracowując swój przepis wzorowałem się na Sweet Cow z AleBrowaru, Przewrocie Mlecznym PINTA/Piwoteka/ALeBrowar i recepturze Tomka Kopyry znalezionej na tym forum. Wyszło mi coś takiego:
pale ale 3,6 kg
pszeniczny jasny 0,4 kg
pszeniczny czekoladowy 0,4 kg
Carapils 0,7 kg
barwiący Strzegom 0,15 kg
palony jęczmień 0,35 kg
płatki owsiane 0,4 kg
laktoza 0,85kg
chmiele:
goryczka – Pilgrim 25g
aromat – English Golding 30g
drożdże Safale S-04
Chciałbym, żeby wyszło mi ciemne, słodkie piwo, z gęstą pianą, gładkie i aksamitne w smaku.
Proszę o opinie. Z góry dziękuję za pomoc
Comment