Milk stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hardass
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 5

    #1

    Milk stout

    Witam!
    Swoją przygodę z piwowarstwem domowym postanowiłem zacząć od milk stouta. Wiem, że jak na pierwszy raz powinienem wybrać coś łatwiejszego, ale nie chciałem robić zwykłego lagera. Opracowując swój przepis wzorowałem się na Sweet Cow z AleBrowaru, Przewrocie Mlecznym PINTA/Piwoteka/ALeBrowar i recepturze Tomka Kopyry znalezionej na tym forum. Wyszło mi coś takiego:

    pale ale 3,6 kg
    pszeniczny jasny 0,4 kg
    pszeniczny czekoladowy 0,4 kg
    Carapils 0,7 kg
    barwiący Strzegom 0,15 kg
    palony jęczmień 0,35 kg
    płatki owsiane 0,4 kg
    laktoza 0,85kg
    chmiele:
    goryczka – Pilgrim 25g
    aromat – English Golding 30g

    drożdże Safale S-04

    Chciałbym, żeby wyszło mi ciemne, słodkie piwo, z gęstą pianą, gładkie i aksamitne w smaku.
    Proszę o opinie. Z góry dziękuję za pomoc
  • grekab
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.08
    • 66

    #2
    Ja właśnie rozlałem do butelek milk stout-a. Dlaczego nie kupiłeś sobie zestawu do zrobienia tego piwka. Jak napisałeś zaczynasz dopiero to podobnie jak ja. Lepiej by było tak mi się wydaje zaczynać od gotowego zestawu. Wtedy możesz powiedzieć jak smakuje i co byś ewentualnie zmienił. Moje piwko wyszło czarne jak lepik i słodkawe. Mam nadzieję że pianka będzie git.
    Młody piwowar

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • bastion
      Grecja, Chania, Leoforos Kazantzaki 102, Lafkas Brewery.
      bastion
      Kreta wydawała mi się kiedyś z piwnego punktu widzenia wyspą jałową. Bo cóż tam w tym temacie mogło być ciekawego. Jakieś pseudopiwne Alfy czy inne wodniste lagery spijane na plaży i knajpkach za mocno zawyżone ceny?
      To było kilkanaście lat temu. Niedawno przeglądnąłem jakieś...
      2022-02-07, 23:04
    • Prusak
      Alchemik Browar & Pizza, Rybczewice 120 c
      Prusak
      Odwiedziłem wreszcie to miejsce. Okolica urocza, więc jeśli ktoś woli spożywać w pięknych okolicznościach przyrody to obok mamy dwór, park podworski i duży zagospodarowany staw z aleją wokół . Lokal mieści się w budynkach pofolwarcznych i gdyby się ktoś uparł mógłby powiedzieć,...
      2023-09-29, 18:10
    • Mar11111
      Początki z brewkitem...
      Mar11111
      Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
      ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
      2024-04-20, 14:46
    • darekd
      SingleCut Beersmiths, Eric More Cowbell!
      darekd
      Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji

      Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%

      https://www.singlecut.com/

      Aromat - czekolada,...
      2025-02-02, 00:09
    • kurek93
      Pszenica z błędami.
      kurek93
      Witam.
      Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
      • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
      • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
      • słód Weyermann®
      ...
      2023-01-13, 10:28
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...