Da się zastąpić słodowanie zewnętrznymi enzymami?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jaroslav01
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2010.05
    • 1

    Da się zastąpić słodowanie zewnętrznymi enzymami?

    Witam

    Na forum jestem od dość dawna ale w zasadzie to chyba tutaj się jeszcze nie udzielałem i chyba jest to nawet mój pierwszy post, coś niecoś na temat warzenia piwa przeczytałem ale za praktykę jeszcze się nie zabierałem

    Do tej pory zajmowałem się wyrobem "czegoś mocniejszego" na własną potrzebę, ze standardowego 1410 zacząłem eksperymentować ze zbożami Ponieważ zostało mi się trochę śruty jęczmiennej (jęczmień niesłodowany) chciałem się zapytać czy zastępując słodowanie enzymami gorzelniczymi ( alfa-amylaza i gluko-amylaza ) jestem z tego w stanie wyprodukować piwo ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez jaroslav01; 2014-09-29, 21:35.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2

    Da sie to zastąpić enzymami?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • GRNDpa
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2012.02
      • 197

      #3
      Może inaczej - jesteś w stanie w ten sposób w stanie "pociąć" skrobię na cukry fermentowalne i otrzymany roztwór przefermentować jak piwo... tylko nie będzie to formalnie piwo, bo zdaje się w naszym jak i europejskim prawodawstwie określa się "piwo wyprodukowane ze słodu" jako grupę produktów - nigdzie nie doszukałem się "piwa wyprodukowanego z nie-słodu"

      Swoją drogą ciekawy eksperyment - co szkodzi spróbować?
      Ostatnia zmiana dokonana przez GRNDpa; 2014-09-30, 14:17.
      Lubię placki

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19275

        #4
        Nawet przyjmując definicję piwa dość liberalnie to jednak musiałby być jakiś udział słodu, choćby śladowy. Coś takiego nie to że uwarzono, bo nawet dostało kiedyś nagrodę w konkursie European Beer Star (w 2009 Okocim Premium Pils a w 2008 Harnaś z polskich). Całkowicie niesłodowe nie było by piwem, choć nie oznacza, że nie byłoby wypijalne. Próbój i sam oceń wyniki lub nimi się podziel.

        Comment

        • Juby_piwosz
          Porucznik Browarny Tester
          • 2006.02
          • 254

          #5
          Jeśli da się ze zdania twierdzącego zrobić pytające, to pewnie da się piwo zrobić bez słodu chmielu i wody.

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #6
            Tytuł tematu jest nielogiczny, bo nie da się zastąpić procesu związkiem chemicznym. Można związek lub związki zastąpić innymi związkami, lub proces innym procesem.

            Na pytanie, czy można zastąpić enzymy, znajdujące się w słodzie, enzymami zewnętrznymi, odpowiedź brzmi: tak, podobnie jak warzenie piwa w domu można zastąpić wyjściem do sklepu.

            Comment

            Przetwarzanie...
            X