Filtrowanie RISa

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Komeda
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 3

Filtrowanie RISa

Hej, chciałbym się was poradzić ww kwestii. Warzyłem jakiś czas temu RISa ale w skutek błędów w filtracji niechcący otrzymałem robust stouta bo brzeczka za cholere nie chciała przejść przez autorski i zarazem kretyński filtr z drugiego fermentora (dziury i inne takie). Ratowałem się sugestią jakiegoś użytkownika bbzu by wycinać rowki i inne takie ale niewiele to pomogło. Zapytacie pewnie czemu nie oplot - bawiąc się swego czasu z roggenbierem (o gęstości zbliżonej do RISa :P) zmuszony byłem stać i ręcznie filtrować go w cebrze (XDDD) ponieważ kiblówka nie mogła poradzić sobie z 23% roztworem cukru. Zamierzam w niedalekiej przyszłości znów stawić czoła RISowi i potrzebuje niezawodnego sposobu filtracji - jakieś pomysły? (albo uwagi co robie źle? :P)

Wasz oddany

Ja
    Ostatnia zmiana dokonana przez Komeda; 2014-10-01, 21:04.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

W czasach przed sraczwężykowych powszechnie używano zepsutych wiader, przy filtracji pomagało podbicie. RISa nie warzyłem ale portery na wężyku leciały bez problemu
    Mniej książków więcej piwa

Comment

• Komeda
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 3

No i panie problem w tym, że wiaderko nie sprawdziło się (najpewniej coś spieprzyłem) a z jakiegoś powodu kiblówka przy piwie o podobnej gęstości nie pracowała (chociaż RISa filtrowała aż miło ale on miał wtedy jakieś 17 stopni). Może problem "zapchanego" oplotu przy warzeniu roggenbiera wynikał z czego innego? (mam nadzieje, że tak)

Comment

• anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10788

Żytko jest glutowate i trudno się filtruje
        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-10-01, 22:02.
        Mniej książków więcej piwa

Comment

• Komeda
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.06
          • 3

Super, dzięki za informacje

W sumie problem rozwiązany, /thread

Comment

• TeDy_beer
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.06
            • 283

Oplot też pod ciężarem może się spłaszczyć. Dobre są też plastikowe rurki do ciepłej wody ponacinane cieniutkim brzeszczotem. Większa powierzchnia filtracji i odkąd zacząłem stosować zero problemów.
            AMEN i :stout:
            Browar Domowy Małe Ale
            Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

Comment

• Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Żyto wszystko zakleja
              Jak masz dużo zacieru to idealnie było by podzielić to na dwa filtratory - ja tak robię, bo mam 9 kilogramowe zasypy do gara 60 l i filtracja tego w jednym wiaderku raz, że stawała, a dwa, że wydajność była marna. Wężyk rządzi, ale tak jak napisał TeDy - pod zbyt dużym ciężarem może nie wyrobić.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

Comment

Przetwarzanie...
              X