Filtrowanie RISa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Komeda
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 3

    #1

    Filtrowanie RISa

    Hej, chciałbym się was poradzić ww kwestii. Warzyłem jakiś czas temu RISa ale w skutek błędów w filtracji niechcący otrzymałem robust stouta bo brzeczka za cholere nie chciała przejść przez autorski i zarazem kretyński filtr z drugiego fermentora (dziury i inne takie). Ratowałem się sugestią jakiegoś użytkownika bbzu by wycinać rowki i inne takie ale niewiele to pomogło. Zapytacie pewnie czemu nie oplot - bawiąc się swego czasu z roggenbierem (o gęstości zbliżonej do RISa :P) zmuszony byłem stać i ręcznie filtrować go w cebrze (XDDD) ponieważ kiblówka nie mogła poradzić sobie z 23% roztworem cukru. Zamierzam w niedalekiej przyszłości znów stawić czoła RISowi i potrzebuje niezawodnego sposobu filtracji - jakieś pomysły? (albo uwagi co robie źle? :P)

    Wasz oddany

    Ja
    Ostatnia zmiana dokonana przez Komeda; 2014-10-01, 22:04.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10813

    #2
    W czasach przed sraczwężykowych powszechnie używano zepsutych wiader, przy filtracji pomagało podbicie. RISa nie warzyłem ale portery na wężyku leciały bez problemu
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Komeda
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.06
      • 3

      #3
      No i panie problem w tym, że wiaderko nie sprawdziło się (najpewniej coś spieprzyłem) a z jakiegoś powodu kiblówka przy piwie o podobnej gęstości nie pracowała (chociaż RISa filtrowała aż miło ale on miał wtedy jakieś 17 stopni). Może problem "zapchanego" oplotu przy warzeniu roggenbiera wynikał z czego innego? (mam nadzieje, że tak)

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10813

        #4
        Żytko jest glutowate i trudno się filtruje
        Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-10-01, 23:02.
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Komeda
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2014.06
          • 3

          #5
          Super, dzięki za informacje

          W sumie problem rozwiązany, /thread

          Comment

          • TeDy_beer
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.06
            • 283

            #6
            Oplot też pod ciężarem może się spłaszczyć. Dobre są też plastikowe rurki do ciepłej wody ponacinane cieniutkim brzeszczotem. Większa powierzchnia filtracji i odkąd zacząłem stosować zero problemów.
            AMEN i :stout:
            Browar Domowy Małe Ale
            Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

            Comment

            • Marusia
              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

              #7
              Żyto wszystko zakleja
              Jak masz dużo zacieru to idealnie było by podzielić to na dwa filtratory - ja tak robię, bo mam 9 kilogramowe zasypy do gara 60 l i filtracja tego w jednym wiaderku raz, że stawała, a dwa, że wydajność była marna. Wężyk rządzi, ale tak jak napisał TeDy - pod zbyt dużym ciężarem może nie wyrobić.
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Charlie44
                Problemy z gęstością początkową.
                Charlie44
                Cześć wszystkim,

                Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
                Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała....
                2019-01-14, 13:59
              • e-prezes
                Biały, Kawowa Pokusa
                e-prezes
                4,5 % alk. (pewnie z racji laktozy gęstości nie podali). Termin do 20.04.2025

                Akurat za milk stoutami nie przepadam i pewnie dlatego nie będę obiektywny. Stouty wszelakie jednak lubię i co jakiś czas do milka wracam.

                Już po nalaniu piana znika do zera, nagazowanie minimalne...
                2025-02-12, 16:35
              • darekd
                Orca Brau, Bio Bock
                darekd
                "klassisch – modern – experimentell"

                to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

                https://orcabrau.de/

                Bez filtracji, bez pasteryzacji

                Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
                2025-02-09, 02:31
              • darekd
                ReCraft, [Piwne Podziemie], Ticket to Hell
                darekd
                Z rozpędu napisałem, że warzą w browarze ReCraft, bo na puszce jest "Produced in EU", ale już zapach i barak filtracji wskazuje na nasz kraj

                "German Helles"

                Ekstr. 12%, alk. 4,9%

                Aromat - dziwaczny. Kwaskowo-drożdżowo-owocowy, pod...
                2024-12-09, 02:23
              • dadek
                Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                dadek
                Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                2024-11-19, 05:20
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...