Zasmakowałem w Dwóch Smokach. Więc konsekwencją tego jest próba zrobienia piwa przynajmniej podobnego.
Mój pomysł poniżej. Jeśli widzicie jakieś straszne błędy to poproszę o konstruktywną krytykę. Dylematy mam co do ilości chmielu
(chmielić na zimno? który lepszy na aromaty?) i zacierania ( na lenia? czy bardziej nastawić się na słodycz słodów równoważącą chmiele?)
Wit IPA a’la Dwa Smoki
14°Blg
IBU 55
26 litrów
3,00 kg słód pilzneński
2,50 kg słód pszeniczny
0,80 kg płatki pszeniczne
0,40 kg płatki owsiane
Curacao 10 g [ 10 min ]
Kolendra 6 g [ 10 min ]
Rumianek 1 g [ 5 min ]
Skórka pomarańczy 20g [ 5 min ]
Chmiele:
Centennial 50 g [ 60 min-15g; 30 min-15g; 15 min-10g; chmielenie na zimno 10g ]
Chinook 50 g [ 60 min-10g; 30 min-10g; 15 min-15g; chmielenie na zimno 15g ]
Zacieranie:
53°C 10 min
67°C 100 min
mash out
lub
53°C 10 min
63°C 25 min
73°C 45 min
mash out
Fermentacja:
Drożdże Brewferm Blanche 10 dni lub do zaniku zapachu siarki
Mój pomysł poniżej. Jeśli widzicie jakieś straszne błędy to poproszę o konstruktywną krytykę. Dylematy mam co do ilości chmielu
(chmielić na zimno? który lepszy na aromaty?) i zacierania ( na lenia? czy bardziej nastawić się na słodycz słodów równoważącą chmiele?)
Wit IPA a’la Dwa Smoki
14°Blg
IBU 55
26 litrów
3,00 kg słód pilzneński
2,50 kg słód pszeniczny
0,80 kg płatki pszeniczne
0,40 kg płatki owsiane
Curacao 10 g [ 10 min ]
Kolendra 6 g [ 10 min ]
Rumianek 1 g [ 5 min ]
Skórka pomarańczy 20g [ 5 min ]
Chmiele:
Centennial 50 g [ 60 min-15g; 30 min-15g; 15 min-10g; chmielenie na zimno 10g ]
Chinook 50 g [ 60 min-10g; 30 min-10g; 15 min-15g; chmielenie na zimno 15g ]
Zacieranie:
53°C 10 min
67°C 100 min
mash out
lub
53°C 10 min
63°C 25 min
73°C 45 min
mash out
Fermentacja:
Drożdże Brewferm Blanche 10 dni lub do zaniku zapachu siarki