Wit IPA moja receptura do weryfikacji.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • nasir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2009.04
    • 1

    #1

    Wit IPA moja receptura do weryfikacji.

    Zasmakowałem w Dwóch Smokach. Więc konsekwencją tego jest próba zrobienia piwa przynajmniej podobnego.
    Mój pomysł poniżej. Jeśli widzicie jakieś straszne błędy to poproszę o konstruktywną krytykę. Dylematy mam co do ilości chmielu
    (chmielić na zimno? który lepszy na aromaty?) i zacierania ( na lenia? czy bardziej nastawić się na słodycz słodów równoważącą chmiele?)

    Wit IPA a’la Dwa Smoki

    14°Blg
    IBU 55
    26 litrów


    3,00 kg słód pilzneński
    2,50 kg słód pszeniczny
    0,80 kg płatki pszeniczne
    0,40 kg płatki owsiane
    Curacao 10 g [ 10 min ]
    Kolendra 6 g [ 10 min ]
    Rumianek 1 g [ 5 min ]
    Skórka pomarańczy 20g [ 5 min ]


    Chmiele:
    Centennial 50 g [ 60 min-15g; 30 min-15g; 15 min-10g; chmielenie na zimno 10g ]
    Chinook 50 g [ 60 min-10g; 30 min-10g; 15 min-15g; chmielenie na zimno 15g ]


    Zacieranie:
    53°C 10 min
    67°C 100 min
    mash out

    lub

    53°C 10 min
    63°C 25 min
    73°C 45 min
    mash out


    Fermentacja:
    Drożdże Brewferm Blanche 10 dni lub do zaniku zapachu siarki

Related Topics

Collapse

  • Brandis
    Chmielenie na zimno.
    Brandis
    Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
    Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
    2020-02-05, 17:00
  • ksieciuniu
    chmielenie na zimno a lagerowanie
    ksieciuniu
    Witam,
    chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
    Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
    2017-02-23, 17:23
  • darekd
    Störtebeker, New England IPA
    darekd
    Browar ze Stralsundu kontynuuje tradycję współpracy z piwowarami domowymi zapoczątkowanej tym piwem:

    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...er-heller-bock

    Receptura tego piwa to efekt zwycięstwa w siódmej edycji (2023) mistrzostw...
    2024-11-30, 01:27
  • rosiks
    Receptura na APA
    rosiks
    Witam,

    Ostatnimi czasy wymyśliłem sobie, że uwarzę piwo w stylu APA single hop mosaic.
    Jest to pierwsza receptura wymyślona przeze mnie, a nie zestaw z forumowego sklepu.
    Jestem pewien, że kolor piwa na pewno nie odpowiada temu stylowi. Powiedziałbym że jest miedziany/bursztynowy....
    2017-12-25, 19:52
  • ART
    Pinta, Beer Club Hoppy Crunch
    ART
    Kolejna Hazy Ipa z Pinty,

    skład za stroną pod kodem qr
    woda; słody: jęczmienne: pilzneński, Carapils, płatki pszeniczne; słód owsiany; płatki owsiane; maltodekstryna; chmiele: do kotła: Idaho 7 (first wort), na whirlpool: Strata®; na zimno do tanku: Mosaic, Nelson Sauvin,...
    2024-02-16, 19:26
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...