Witam!
Jestem początkującym piwowarem (parę warek uwarzyłem, ale przeglądając forum, zdaję sobie sprawę, że to tak naprawdę nic) i rozmawiając ostatnio ze swoją dziewczyną, co można by dalej uwarzyć, zaproponowała dla siebie piwo smakowe. Przepisy na malinowe i miodowe można znaleźć bez problemu, natomiast moja luba uwielbia koktajle piwne: piwo np. miłosław niefiltrowane + 50 ml nektaru bananowego + 40 ml syrop smakowy monina np. ciasteczko czekoladowe, szarlotka lub fortuna czarna + 50 ml nektar bananowy + 40 ml syrop piernikowy, bananowy (zresztą przepis podpatrzony w jednym z poznańskich pubów).
Zainspirowała mnie tym, żeby uwarzyć piwo o smaku np. ciasteczka czekoladowego z syropu monin. Tylko pojawia się pytanie: czy to dobry pomysł? (pomijając walory smakowe oczywiście). Ile tego syropu nalać? Jeśli uwarzyć, to dodać do czego? Lagera czy może jakiegoś stouta? Warzę z ekstraktów póki co, więc składniki na początkowe to ok. 18 - 20 l. Podaję też skład syropu Monina (w tym wypadku ciasteczko czekoladowe): cukier, woda, aromat, barwnik E150a - no niestety nie znalazłem dokładnie, ile w butelczce 0,7 jest % cukru i składników.
Ot, zżera mnie ciekawość czy da się jakoś to uwarzyć, jeśli nikt nie próbował (a przypuszczam, że raczej nie?), to czy ktoś ma pomysł jakie proporcje użyć i do jakiego rodzaju piwa?
Pozdrawiam
Jestem początkującym piwowarem (parę warek uwarzyłem, ale przeglądając forum, zdaję sobie sprawę, że to tak naprawdę nic) i rozmawiając ostatnio ze swoją dziewczyną, co można by dalej uwarzyć, zaproponowała dla siebie piwo smakowe. Przepisy na malinowe i miodowe można znaleźć bez problemu, natomiast moja luba uwielbia koktajle piwne: piwo np. miłosław niefiltrowane + 50 ml nektaru bananowego + 40 ml syrop smakowy monina np. ciasteczko czekoladowe, szarlotka lub fortuna czarna + 50 ml nektar bananowy + 40 ml syrop piernikowy, bananowy (zresztą przepis podpatrzony w jednym z poznańskich pubów).
Zainspirowała mnie tym, żeby uwarzyć piwo o smaku np. ciasteczka czekoladowego z syropu monin. Tylko pojawia się pytanie: czy to dobry pomysł? (pomijając walory smakowe oczywiście). Ile tego syropu nalać? Jeśli uwarzyć, to dodać do czego? Lagera czy może jakiegoś stouta? Warzę z ekstraktów póki co, więc składniki na początkowe to ok. 18 - 20 l. Podaję też skład syropu Monina (w tym wypadku ciasteczko czekoladowe): cukier, woda, aromat, barwnik E150a - no niestety nie znalazłem dokładnie, ile w butelczce 0,7 jest % cukru i składników.
Ot, zżera mnie ciekawość czy da się jakoś to uwarzyć, jeśli nikt nie próbował (a przypuszczam, że raczej nie?), to czy ktoś ma pomysł jakie proporcje użyć i do jakiego rodzaju piwa?
Pozdrawiam
Comment