Syrop monin w domowym piwie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wonbrz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.06
    • 14

    Syrop monin w domowym piwie?

    Witam!

    Jestem początkującym piwowarem (parę warek uwarzyłem, ale przeglądając forum, zdaję sobie sprawę, że to tak naprawdę nic) i rozmawiając ostatnio ze swoją dziewczyną, co można by dalej uwarzyć, zaproponowała dla siebie piwo smakowe. Przepisy na malinowe i miodowe można znaleźć bez problemu, natomiast moja luba uwielbia koktajle piwne: piwo np. miłosław niefiltrowane + 50 ml nektaru bananowego + 40 ml syrop smakowy monina np. ciasteczko czekoladowe, szarlotka lub fortuna czarna + 50 ml nektar bananowy + 40 ml syrop piernikowy, bananowy (zresztą przepis podpatrzony w jednym z poznańskich pubów).
    Zainspirowała mnie tym, żeby uwarzyć piwo o smaku np. ciasteczka czekoladowego z syropu monin. Tylko pojawia się pytanie: czy to dobry pomysł? (pomijając walory smakowe oczywiście). Ile tego syropu nalać? Jeśli uwarzyć, to dodać do czego? Lagera czy może jakiegoś stouta? Warzę z ekstraktów póki co, więc składniki na początkowe to ok. 18 - 20 l. Podaję też skład syropu Monina (w tym wypadku ciasteczko czekoladowe): cukier, woda, aromat, barwnik E150a - no niestety nie znalazłem dokładnie, ile w butelczce 0,7 jest % cukru i składników.
    Ot, zżera mnie ciekawość czy da się jakoś to uwarzyć, jeśli nikt nie próbował (a przypuszczam, że raczej nie?), to czy ktoś ma pomysł jakie proporcje użyć i do jakiego rodzaju piwa?

    Pozdrawiam
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    #2
    Też kiedyś o tym myślałem, ale się jednak nie zdecydowałem. Dodany syrop w trakcie fermentacji lub przed może złagodnieć. Nie wiesz jakie stężenie wystraczy. Cukier odfermentuje.

    Comment

    • Marcin_wc
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2005.09
      • 2115

      #3
      Brzmi wyjątkowo obrzydliwie. Moim zdaniem efekt w ogóle nie będzie przypominał tego, co sobie wyobrażasz.

      Odpuść sobie sztuczne aromaty. Spróbuj bursztynowego piwa z kakaem(1%tłuszczu) i odrobiną laktozy, stouta z wanilią i odrobiną laktozy, lub portera z syropem wiśniowym i odrobiną laktozy, lub belgi z syropami owocowymi(malina, wiśnia, róża).

      Comment

      • wonbrz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2014.06
        • 14

        #4
        Dzięki za (p)odpowiedzi może ktoś ma jednak jeszcze pomysł jak wykorzystać syropy monin w piwie? Tak jak mówiłem: nie jestem fanem tych piw, ba... wiem, ze brzmi to niesmacznie, lecz po prostu nurtuję mnie to pytanie, a i dziewczyna chce coś mieć z prezentu, który mi sprawiła (minibrowar domowy)

        Może ktoś ma chociaż jakieś przypuszczenia, co do jakiś gramatur lub w jaki sposób dodać te syropy? Chciałbym spróbować, ale nie jestem na tyle doświadczony, aby nawet się domyślać jak to można zrobić ;-) bo kto nie ryzykuje, ten ni mo

        Comment

        Przetwarzanie...
        X