Piwo z ektraktów i samodzielne chmielenie. Podpowiecie recepturę?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Czeri
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2014.09
    • 4

    #1

    Piwo z ektraktów i samodzielne chmielenie. Podpowiecie recepturę?

    Drodzy forumowicze,

    Po trzech warkach z brew kitu chciałbym samodzielnie nachmielić ekstrakty. Co ważne temperaturę w domu mam ok 18-19 stopni, więc po zadaniu drożdży wychodzi mi maks 20-21. Jakie piwo na takie warunki polecacie?

    Dodam, że najchętniej spróbowałbym teraz z czymś A'la np. Bojan Toporek, czyli fajnie nachmielone piwo jasne. Ale temperatura chyba za wysoka? Wcześniejsze warki to English Bitter, IPA (oba Coopers) oraz Belgian Amber Ale (Gozdawa + WES bursztyn)

    Dzięki

    Czeri

    P.S. Gozdawa Belgian Amber Ale + Wes bursztyn chcę dochmielić na zimno Sybillą. Co o tym sądzicie?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czeri
    (...)po zadaniu drożdży wychodzi mi maks 20-21. Jakie piwo na takie warunki polecacie?
    Górna fermentacja, bogate owocowo ale. Niemniej poszukaj materiałów na lodówkę fermentacyjną, która pozwoli Ci w jakimś stopniu sterować temperaturą fermentacji, a co za tym idzie będziesz miał większe pole do popisu (nauki).

    Dodam, że najchętniej spróbowałbym teraz z czymś A'la np. Bojan Toporek, czyli fajnie nachmielone piwo jasne. Ale temperatura chyba za wysoka?
    Do chmielenia na zimno (które daje najfajniejsze efekty aromatyczne) zdałaby się niższa temperatura. Patrz wyżej.

    Gozdawa Belgian Amber Ale + Wes bursztyn chcę dochmielić na zimno Sybillą. Co o tym sądzicie?
    To akurat fajny pomysł! Zdaj relację...
    Ostatnia zmiana dokonana przez e-prezes; 2014-10-07, 13:15.

    Comment

    • Czeri
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.09
      • 4

      #3
      Dzięki za rady e-prezes. Chcąc doprecyzować:

      1. Czy przy Ale dobrze jest wystartować z np 22 i zejść do 18 po dwóch dniach?
      2. Czy chmielenie na zimno to ok 16 stopni (vs 21 temp fermentacji)

      3. Nie mam doświadczenia ze składaniem surowców, dlatego chcę podpytać Cię o te Ale.

      Po głowie mi chodzi coś takiego:

      WESx2 1,7kg jasne
      Chmiele: Marynka (goryczka+smak), Cascade (aromat+na zimno)
      Drożdże: Danstar Nottingham

      Ma taka receptura potencjał?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Moje
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • Gość

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Czeri
          1. Czy przy Ale dobrze jest wystartować z np 22 i zejść do 18 po dwóch dniach?
          Przy większości Ale zaczyna się na odwrót. Najpierw niższa temperatura ok. 16-18 st. C, a dopiero pod koniec podnosi się do ok. 20 stopni, aby pobudzić drożdże do dojedzenia cukrów i posprzątania po sobie. Niższa temperatura pozwala na ograniczenie poziomu estrów i wyższych alkoholi.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Gość; 2014-10-07, 18:11.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Brandis
            Chmielenie na zimno.
            Brandis
            Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
            Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na...
            2020-02-05, 16:00
          • ksieciuniu
            chmielenie na zimno a lagerowanie
            ksieciuniu
            Witam,
            chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
            Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
            2017-02-23, 16:23
          • Javox
            Hilden, Dunlop & Hume
            Javox
            Session Pale Ale z alko 4.0%

            Chmielenie chmielami Strata i Citra. Na zimno dali Citra, Simcoe i Galaxy.

            Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
            Lacing - trochę było.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony, jasny żółto-pomarańczowy.
            Aromat...
            2024-03-11, 15:27
          • m2200
            Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
            m2200
            Cześć,

            znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

            Jak...
            2019-04-30, 16:10
          • dadek
            Chorwacja, Split, Dinka Šimunovića 14a, Pivovara Tap B
            dadek
            Większość turystów odwiedzających Split nie wysuwa nosa poza piękne historyczne stare miasto. A przecież to prawie 200 tysięczne miasto, miejscowi tu normalnie żyją i od niezbyt dawna mają możliwość napić się piwa. Oczywiście chodzi o minibrowary bo wszeobecne w marketach koncernówki...
            2021-09-18, 01:49
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...